7. decembar 2017.7. dec 2017.
NAGLAŠENO GLEDANjE NA CER

Spomen-kompleks širokih vidika

Potpisan Ugovor o formiranju privrednog društva za realizaciju projekta “Spomen kompleks za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti i održivi razvoj Cera”. Posao vredan pet miliona evra finansira Vlada Srbije
Kao što smo u “Glasu Podrinja” svojevremeno pisali na vrhu slavne za srpsku i svetsku istoriju mnogo značajne planine Cer biće izgrađen Spomen-kompleks za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti i održivi razvoj.
Potvrda za to stigla je i nedavno (sreda 15. 11. 2017. godine) posle potpisivanja Ugovora o formiranju privrednog društva, koje bi se bavilo između ostalog ovim poslom.
Ugovor je potpisan u prostorijama Ministarstva privrede Vlade Srbije.
Život ne može da čeka
- Ovo je jedan od najvećih projekata u čijoj realizaciji imamo privilegiju učešća. Stečeni su uslovi da preduzeće po registrovanju, preuzme sve aktivnosti. Projekat je vredan pet miliona dinara i finansiraće ga Vlada Srbije. Inicijativa je pokrenuta još 2014. godine. Osnivački ulog je 200.000,00 dinara.
Rekao bih da je ovo multidisciplinarni projekat u kome učestvuju gotovo sva republička ministarstva. Biće to Društvo sa ograničenom odgovornošću, a učešće republike Srbije je 61 odsto. Ostalo dele lokalne samouprave čiji parlamenti su prethodno prihvatili inicijativu po pet odsto, a Skupština grada Loznice imaće davet odsto udela u pomenutom preduzeću, kaže Dragoslav Milanović, načelnik Mačvanskog Upravnog okruga, naglašavajući da je Vlada Srbije za realizaciju prve faze projekta (početkom naredne godine) već opredelila dva miliona i 265 hiljada evra, dok će ostalo (tri miliona i 52.000 evra) biti realizovano do 2019. godine.
Načelnik Okruga ističe da je bio krajnji rok za pokretanje ovog projekta, koji bi po njegovim rečima u suprotnom ostao samo “lep san”.
- Ovim “vrata” preduzeća u formiranju nisu zatvorena i za sve ostale koji žele da daju svoj doprinos realizaciji ovog značajnog posla, dodaje Milanović.
Poštujemo svoju
istoriju
Vršilac dužnosti direktora ovog privrednog društva je Jovan Janjić (master pravnik iz Vrbića kod Krupnja).
- Povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, potpisivanja primirja, odnosno jedne od najveličanstvenijih pobeda Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, Vlada Srbije je podržala ideju da se izgradi spomen-kompleks na Ceru. Inicijativa postoji već nekoliko godina, a nju su podržali više istaknutih ličnosti Šapca, Loznice, Okruga... (Najglasniji zagovornik duže vremena je protojerej-stavrofor Vojislav Petrović, koji je inače sagradio crkvu na Ceru, direktorka SET Milenca Srećković, istoričar Branislav Stanković, arhitekta Zorica Šimić, pravnik Jovan Janjić, advokat Radovan Lukić...)
Umeđuvremenu Vlada je preuzela finansiranje u celini ali je ponuđeno i lokalnim samoupravama da u njemu participiraju, zasad svojim idejama i predlozima, a kasnije, kada kompleks bude izgrađen da učestvuju u njegovom poslovanju, shodno svom udelu.
Izgradnja spomen-kompleksa na Ceru ima višestruki značaj. Najpre, odužujemo se precima koji su stradali za ovu zemlju, a time pokazujemo i sebe. Poštujemo svoju istoriju i pokazujemo našu spremnost da čuvamo ono što je naše, pogotovo ono što je opredelilo naše nacionalno i duhovno biće, kaže Jovan Janjić, vršilac dužnosti direktora preduzeća u osnivanju i dodaje “kad se izgradi predviđeni kompleks na Ceru i sama planina, ovaj kraj, dobiće svoj identitet. Oko Cera integrisaće se ostala mesta. Tek tada će Cer postati simbol, ne samo ovog kraja već i cele Srbije, smatra Janjić.
On nastavlja objašnjenje projekta: Predviđeno je da spomen-kompleks čine Spomen-obeležje Cerske bitke, čiji simbol će biti krst visine oko 55 metara, koji će ujedno biti i u funkciji vidikovca. Unutar njega će biti panoramski lift sa koga će moći da se razgleda šira okolina; muzej posvećen Tesli; centar za edukaciju sa restoranom i kafe; pansioni za smeštaj i kraći boravak gostiju i plato na kojem se mogu priređivati izložbe, priredbe i razna druga dešavanja.
Izgradnjom spomen-kompleksa čini se veliki korak u turističkoj afirmaciji Cera i celog kraja. Time će svoju afirmaciju dobiti i druge turističke destinacije i kulturno-istorijski toponimi u Pocerini i Podrinskom kraju. Jer, kad neko dođe na Cer, on će poželeti da vidi još nešto što postoji u ovom kraju, a to će onda “povući” sveopšti privredni razvoj kraja, smatra Janjić.
Spomen-kompleks na Ceru Vlada Srbije uskoro bi trebalo da proglasi za projekat od nacionalnog značaja. Dakle, on neće biti samo od značaja za Mačvanski okrug, nego i vidljiv simbol na mapi Srbije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa