7. decembar 2017.7. dec 2017.
NIKO NIJE IZABRAO DA BUDE ŽRTVA
NASTAVAK AKTIVNOSTI U BORBI PROTIV NASILjA NAD ŽENAMA

NIKO NIJE IZABRAO DA BUDE ŽRTVA

“Devojke i mlade žene često ne umeju da prepoznaju nasilje nego misle da ih partner mnogo voli” istakla Biljana Davidovski koordinatorka Ženskog centra Šabac. “Sve ove aktivnosti Centra za socijalni rad usmerene su na povećanje svesti pojedinca i društva na nasilje, na koje mora biti iskazana nulta tolerancija” navela direktorka CSR Jelena Milošević
Međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u Šapcu je nastavljena u petak i u sredu tribinama u Kulturnom centru „Prepoznajmo i zaustavimo nasilje u porodici i partnerskim odnosima“. Reč je o kampanji koja se nizom aktivnosti sprovodi od 25. novembra, kada je Dan borbe protiv nasilja nad ženama pa do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.
Na tribinama su govorile predstavnice Ženski centar Šabac i Centra za socijalni rad o tome šta je to nasilje i kako ga prepoznati. Pre ovih, organizovane su tribine i za devojke iz šabačkih škola, a kojima je cilj preventivno delovanje, dok do nasilja ne dođe.
-Devojke i mlade žene često ne umeju da prepoznaju nasilje nego misle da ih partner mnogo voli. Treba osvešćivati žene, ali i uopšte ljude u lokalnim sredinama, da nasilje nije lični problem nego društveni. Ne znamo da li će se to desiti našoj ćerki, sestri ili nama samima. Po novom Zakonu o sprečavanju nasilja svi su dužni da prijave nasilje i pomognu žrtvi na neki način. Ovde su žene čule koje vrste nasilja postoje, zašto žene ostaju sa nasilnikom i šta može da se preduzme. To je dugotrajan proces, a najgore je osuđivati ženu da je sama birala. Niko ne bira da bude žrtva nasilja, istakla je Biljana Davidovski koordinatorka Ženskog centra Šabac.
Centar za socijalni rad ima značajnu ulogu u borbi protiv nasilja. Od 1. juna, kada je novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio na snagu dva puta mesečno se sastaju sa predstavnicima tužilaštva i policije i razmatraju svaki pojedinačni slučaj. Žrtvama pružaju psiho-socijalnu pomoć, ali i pravnu podršku.
-Nasilje predstavlja jedan od najgrubljih vidova kršenja ljudskih prava i kao takvo zahteva oštar odgovor, počev od državnog, preko lokalnog nivoa, pa do nevladinih organizacija. Zakon o sprečavanju nasilja definiše precizno nadležnosti svake institucije. Pored zakonodavnog okvira, mi imamo i značajnu podršku u lokalnoj samoupravi preko usluge Prihvatilišta za žrtve nasilja, poznatijeg kao Sigurna kuća. Ona u Šapcu postoji od 2007. godine. Predstavlja sigurno utočište i prvi korak u bekstvu iz pakla nasilja. Sve ove aktivnosti Centra za socijalni rad usmerene su na povećanje svesti pojedinca i društva na nasilje, na koje mora biti iskazana nulta tolerancija, navela je direktorka CSR Jelena Milošević.
Iako novi Zakon predviđa udaljenje nasilnika iz kuće, od početka ove godine u Sigurnoj kući spas je pronašlo 15 žena i 20 dece.

M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa