Info

7. decembar 2017.7. dec 2017.
BOLjI DANI ZA PAVLOVIĆE
POMOĆ ZA PORODICU SA DEVETORO DECE

BOLjI DANI ZA PAVLOVIĆE

Zahvaljujući humanitarnoj organizaciji “Srbi za Srbe” i kompaniji “Forma ideale”, kao i Crvenom krstu Koceljeva, porodica Dušana Pavlovića iz Draginja dobila je bolje uslove za život. Nakon adaptacije postojećeg dela stambenog objekta kao i dogradnje novih prostorija, prošle nedelje kuća ovog bračnog para sa devetoro dece opremljena je novim nameštajem i belom tehnikom.
Za desetogodišnju Bojanu, učenicu četvrtog razreda škole u Draginju, kao i za njenu braću, sestre i roditelje ovo je novi početak.
–Kuća mi se sada veoma dopada. Baš je lepo. Bolje nam je za život, a najviše mi se dopada soba i kuhinja - kaže ova devojčica koja u roditeljskoj kući živi sa još šestoro dece, dok su dve najstarije sestre porodični dom napustile nakon udaje.
Život od socijalne pomoći, povremenih nadnica, u oronuloj kući sa samo dve sobe, bez vode i osnovnih uslova, nije mnogo obećavao.
–Sami ne bismo mogli ništa da uradimo. Kuća je bila u lošem stanju, manja, bez kupatila i kuhinje. Supruga Slavka se stara o kući i deci. Borio sam se koliko sam mogao, ali to nije bilo ni blizu dovoljno za bilo kakve radove - priča Dušan i dodaje da je, uprkos teškom životu, bogat čovek jer ima devetoro dece i za sada dva unuka.
Ipak, za Pavloviće sve se promenilo nakon jednog telefonskog poziva i posete predstavnika humanitarne organizacije “Srbi za Srbe” koja je za 12 godina postojanja prikupila preko dva miliona evra i pružila pomoć za preko 1.700 porodica sa više od 11 hiljada dece. Ova organizacija čiji je cilj, između ostalog, borba protiv bele kuge, pomaže socijalno ugroženim porodicama sa četvoro i više dece. Prema rečima predstavnika Nemanje Meljanca neke porodice ne spadaju u kategoriju socijalno ugroženih ali im je potrebna podrška u smislu kupovine mašina i alata kako bi mogli da privređuju.
–Za porodicu Pavlović iz Draginja saznali smo od samog domaćina u martu ove godine. Tada je krenula akcija prikupljanja sredstava a nakon pet meseci počeli su sami radovi na proširenju i renoviranju kuće koja je bila u veoma lošem stanju. Urađena je kompletna rekonstrukcija postojećeg dela, izgrađene su dodatne prostorije. U kući nije bilo vode pa je iskopan bunar kako bi je doveli do kuće. Zamenjena je kompletna stolarija, urađene staze oko kuće da ne bi bilo vlage, uređena unutrašnjost objekta, postavljeni laminati i pločice, nabavljena bela tehnika, nameštaj - rekao je Meljanac.
Organizacija ima dugogodišnju saradnju sa kompanijom “Forma ideale” koja je i ovom prilikom donirala deo nameštaja.
–Našu saradnju uspostavljamo sa organizacijama i civilnog društva i budžetskim ustanovama i pojedincima, inicijatorima pomoći kada je reč o pronalaženju porodica u teškom materijalnom stanju. To nisu uvek po pravilu pristupačni tereni niti urbana sredina, već su uglavnom ruralna područja, tako da je nama izuzetno dragocena pomoć organizacija poput “Srbi za Srbe” koja zapravo animira sve nas, donatore, i okuplja nas u akcijama u kojima podižemo kvalitet života ovih ljudi. Što se tiče porodice Pavlović mi smo opremili dve spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, hodnik, prostorije u kojima će porodica nastaviti svoj život u znatno boljim uslovima. Ovo je naša prva ali nadam se ne i poslednja akcija na području opštine Koceljeva. Nadamo se da će ovo biti primer i podstrek svim kompanijama u Koceljevi i okolini da i one uzmu učešća u sličnim akcijama kako bi proširili solidarnost i obogatili život ljudima - poručio je Nikola Ružičić, rukovodilac službe za medije kompanije “Forma ideale”.

V.Bošković

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa