14. decembar 2017.14. dec 2017.
DVA NOVA PROJEKTA ZA ŠABAC
U BEOGRADU POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI

DVA NOVA PROJEKTA ZA ŠABAC

Šabac kao pouzdan partner Evropskoj uniji učestvuje u dva velika projekta, od kojih jedan finansira EU, a drugi Švajcarska
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je prošlog utorka u beogradskom Sava centru potpisao Sporazum o saradnji – podrška lokalnim samoupravama u planiranju i programskom budžetiranju i Memorandum o razumevanju - Reforma poreza na imovinu.
Svečano potpisivanje dva memoranduma priređeno je na 45. Skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Podršku projektima SKGO pruža u okviru komponente dva programa Edžchange 5, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Prema rečima gradonačelnika Zelenovića, Šabac je pouzdan partner Evropskoj uniji i zato učestvuje u dva velika i kvalitetna projekta, od kojih jedan finansira EU, a drugi Švajcarska. Rekao je da je naročito ponosan što je Filip Ge, ambasador Švajcarske, u svom izlaganju govorio o nedavno održanim referendumima u šabačkim mesnim zajednicama, kao dobrom primeru neposrednog odlučivanja građana.
-Naša težnja je da budemo deo Evrope, a potvrda da smo na dobrom putu je to što smo učesnici ova dva velika projekta. Jedna od najvažnijih tema o kojima sam razgovarao sa kolegama iz drugih gradova i opština, ali i sa predstavnicima švajcarske vlade i Evropske unije, su referendumi koje smo organizovali u 24 seoske i prigradske mesne zajednice. Govorili smo o našim iskustvima i kako drugi gradovi mogu da primene našu ideju. Šabac je prvi grad u Srbiji koji je realizovao ovu evropsku tekovinu i odlučivanje stavio direktno u ruke građana. Očekujem da sledeće godine zajedno radimo na razvijanju naše ideje i da u Šapcu svih 60 mesnih zajednica bude uključeno u odlučivanje, istakao je gradonačelnik Šapca.
U uvodnom delu 45. Skupštine Stalne konferencije gradova i opština delegatima iz 138 gradova i opština obratili su se Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, Filip Ge, ambasador Švajcarske, Aksel Ditman, ambasador Nemačke, Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i Tim Kartrajt, šef Misije Saveta Evrope u Srbiji.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa