14. decembar 2017.14. dec 2017.
“Priče iz berberske radionice”
PREDSTAVLjENA KNjIGA

“Priče iz berberske radionice”

U petak je u sali Šabačkog pozorišta održana promocija knjige “Priče iz berberske radionice” autora Živana Jeremića. O knjizi su govorili Petar Starčević, Jovan Rukavina, Slavko Bogojević i Dragan Filipović. Delove iz knjige je čitao glumac Šabačkog pozorišta Borivoje Božanić. U programu je učestvovala i muzička sekcija Gerontološkog kluba Šabac.
-Radeći tolike godine sa ljudima, a 70 godina radim taj zanat bilo je svakojakih priča i lepih i ružnih. Ovo su malo lepše priče. Ima i šaljivih. Dosta se čulo tih šaljivih priča, raznih zgoda i nezgoda. Prosto me je to kroz vreme kroz ove godine i družeći se sa mnogim ljudima iritiralo da napišem nešto, jer znate šta ono sve što kažete ako nije zapisano nije se ni desilo, rekao je o knjizi autor Živan Jeremić.
Dragan Filipović nam je preneo svoje utiske o knjizi:
-Knjiga priča koju večeras predstavljamo po mnogo čemu je osobena. Reč je o događajima i ličnostima iz druge polovine prošlog veka u Šapcu, a u prvom planu su šabački berberi i njihove mušterije i mnogi drugi građani Šapca koji su imali posla ili su se družili sa ljudima koji i careve drže za nos. “Priče iz berberske radionice” Živana Jeremića već su objavljivane kao deo studiozne monografije “Berberski spomenar 250 godina berberskog zanata u Šapcu”. Majstor Žika kako ga svi u Šapcu zovu i poznaju novoj čitalačkoj javnosti i publici se predstavlja kao samostalni autor. Neke priče od ovih su bile objavljene i u “Berberskom spomenaru”, ali su u ovoj Jeremićevoj knjizi obogaćene i proširene novim sadržajima. Neke od priča su zabeležene upravo u ovoj publikaciji. Berberi su bili akteri i mnogih anegdota van svojih radionica zajedno sa svojim mušterijama i namernicima jer su među prvim zanatlijama i građanima voleli i neposredno u praksi primenjivali čivijaški duh. Bilo je to vreme materijalne oskudice kada se imalo i manje nego danas u ovoj nemiloj svakodnevnici, ali je bilo mnogo više duha i duše.
Mr Slavko Bogojević, recenzent je rekao da je dok je čitao rukopis i prvi i drugi put priča tekla tako da ga nije ostavio dok ga nije pročitao do kraja. Šta je to tako lepo i fino što privlači čitaoca? Ono što je vredno u ovoj knjizi je to što majstor Žika locira posle 70 godina svoga rada radionice drugih majstora berberina, zanatlija. Ova knjiga na neki način je knjiga kulture sećanja.
- Majstor Žiku sam upoznao daleke 1949. godine kada me je deda po majci Laza Popović doveo kod majstora na šišanje. Tada sam imao osam godina, a majstor devetnaest. Od tada pa do danas, ja se isključivo šišam kod njega. Tada je majstor Žika imao radnju u Miloša Pocerca broj 4. U to vreme su dolazili na šišanje svi dečaci iz kraja i oni koji su išli u školu Janka Veselinovića među kojima su bili i poznati fudbaleri: Vojkan Melić, Sele Milošević, Jole i Rade Vasilić, Srba Jevremović, Pavle Grubješić i mnogi drugi, podsetio nas je na prošla vremena prijatelj i mušterija Živana Jeremića, dr Petar Starčević.

B.R.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa