14. decembar 2017.14. dec 2017.
U EU ODLUČILI

Glifosat i dalje na evropskim njivama

Zemlje članice Evropske unije odobrile su korišćenje herbicida glifosata u poljoprivredi još pet godina. Za predlog je glasala i Nemačka, ranije uzdržana, iako o tome nije konsultovana ministarka za životnu sredinu. Aktivisti za zaštitu životne sredine upozoravaju da upotreba glifosata ugrožava zdravlje i okolinu.
Za produženje dozvole korišćenja glifosata glasalo je 18 zemalja, protiv je bilo devet, a samo Portugal je bio uzdržan.
Glasanje Nemačke za predlog omogućio je kvalifikovanu većinu potrebnu za donošenje te odluke, odnosno 65 procenata stanovništva.
Evropska komisija je time dobila zeleno svetlo za zvanično produženje dozvole za korišćenje glifosata koji multinacionalna kompanija Monsanto prodaje pod imenom „Raundap“ (Roundup).
Protiv predloga glasale su Belgija, Grčka, Francuska, Hrvatska, Italija, Kipar, Luksemburg, Malta i Austrija.
Nevladine organizacije i udruženja za zaštitu životne sredine jednoglasno su osudili odluku evropskih parlamentaraca.
Međunarodna agencija za istraživanje kancera Svetske zdravstvene organizacije označila je glifosat kao „verovatno kancerogen za ljude“, ali dve agencije Evropske unije su saopštile da je njegova upotreba bezbedna.
Monsanto je saopštio da su ispunjeni svi zahtevi da upotreba glifosata bude produžena na 15 godina i da „nema naučne osnove“ da dozvola bude data na samo pet godina.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa