14. decembar 2017.14. dec 2017.
LITERARNO-INFORMATIVNI LIST
UČENIKA KOCELjEVAČKE OSNOVNE ŠKOLE

TAMNAVSKO ZVONCE PONOVO ZVONI

U proteklih 35 godina štošta se menjalo u “Tamnavskom zvoncetu”, od đaka novinara preko sadržaja do forme. Ipak gotovo sve brojeve spaja rad jednog profesora srpskog jezika i književnosti
Prvi broj školskih novina OŠ “Mića Stanojlović” izašao je daleke 1982. godine. Od tada pa do danas prestajao je da postoji i ponovo počinjao sa radom u nekoliko navrata. Poslednji put list je obnovljen u tekućoj školskoj godini.
U proteklih 35 godina štošta se menjalo u “Tamnavskom zvoncetu”, od đaka novinara preko sadržaja do forme. Ipak gotovo sve brojeve spaja rad jednog profesora srpskog jezika i književnosti.
–List je osnovan 1982. godine i prvi koji je bio u njemu je nastavnik srpskog jezika Mileta Vuković iz Donjeg Crniljeva. Ja sam u to vreme radio u srednjoj školi ali sam 1984. dobio poziv da se priključim i od tada sam angažovan u ovim novinama - kaže profesor Milenko Marković.
Planirano je da list izlazi tri do četiri puta godišnje a baviće se svim školskim temama, pitanjima vezanim za školu i decu, njihovo stvaralaštvo i informacije koje su korisne za rad učenika. U njemu se mogu naći novinski članci o gostovanju hora, radu dramske sekcije i njihovim predstavama, teme vezane za školsku svakodnevicu. Sadrži kreativni kutak za đačke pesme i crteže ali i prostor namenjen razgovoru sa nastavnicima ili nekom drugom interesantnom ličnosti.
Interesovanja dece danas se sigurno razlikuju u odnosu na nekadašnje generacije od pre nekoliko decenija.
–Naročito je primetna promena u oblasti tehničkih uslova. Sada se na vrlo jednostavan način snimi materijal, a nekada je sve to moralo da se “peške piše”, bili smo siromašniji. Što se duhovnih osnova suštinski tiče, one se ne mogu promeniti. Uvek su prisutna interesovanja za kreativnost, za rad, za ljubav, slobodu... to su stalne teme - otkriva profesor Marković koji ističe da mu je sadašnja uloga u listu da savetuje, usmerava i obavlja ulogu tehničkog urednika dok se prikupljanjem i obradom informacija kao i predlozima tema bave isključivo deca.
Za članove redakcije Anu Đenić i Đorđa Đurića rad u školskim novinama je prvo novinarsko iskustvo. Najviše uživaju u pisanju sportskih informacija i u ovoj oblasti se osećaju najsigurnije.
– Mi smo zadovoljni kako sve izgleda u školskim novinama ali prostora za još više sadržaja svakako da ima, posebno što se tiče intervjua sa nastavnicima i đacima - kažu članovi redakcije.
Iako uživaju u ulozi školskog novinara, sebe ne vide u ovoj profesiji. Dok je Đorđe neodlučan čime bi želeo da se bavi, njegova drugarica Ana se nada da će obrazovanje nastaviti kao učenica Filološke gimnazije te da će jednog dana klupu zameniti katedrom kako bi znanja iz engleskog jezika prenosila nekim novim đacima.
“Tamnavsko zvonce” su nagrađivane novine. Dobitnik je srebrne plakete kao najbolji novopokrenuti školski list u školskoj 1982/1983. godini i diplome za najuspešnije pisanje o zaštiti i unapređenju čovekove okoline. Danas u ovim novinama kažu da nemaju nikakve ambicije po pitanju nekih novih nagrada već da im je želja da održe kontinuitet i sačuvaju list sa dugom tradicijom.

V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa