14. decembar 2017.14. dec 2017.
PISMO GRAĐANA MESNE ZAJEDNICE BADOVINCI O UTVRĐIVANjU GRANICE SA BIH NA DRINI

POLA ATARA PREKO REKE

Zemljište je u vlasništvu građana Badovinaca, a radi se o plodnim oranicama i šumama...
U pismu upućenom na adrese predsednika Srbije, predsednice Vlade Srbije, ministra spoljnih poslova i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, službi za granice, građani mesne zajednice Badovinci u opštini Bogatić i predsednik Privremenog organa ove mesne zajednice Aleksandar Vulović, ukazuju da poseduju oko 3.200 hektara zemljišta na levoj obali Drine. Njihova zemlja pripada katastarskoj opštini Badovinci i već duže vreme su suočeni sa problemom korišćenja svog poseda, jer je na privremenom graničnom prelazu “Pavlovića most” u Badovincima postavljena granična služba BiH.
Polovina atara našeg sela se nalazi sa leve obale Drine, gde nažalost naši građani ne uživaju ličnu i imovinsku zaštitu organa Republike Srbije, pišu dalje Badovinčani i dodaju: Navedeno zemljište je u katastru nepokretnosti evidentirano kao zemljište u katastarskoj opštini Badovinci, teritorija opštine Bogatić, Republika Srbija. Zemljište je u vlasništvu građana Badovinaca, a radi se o plodnim oranicama, koje obrađuju naši meštani i šumskom zemljištu. Na tom području postoje izgrađeni objekti, putevi i druga infrastruktura. Na ovo zemljište građani Badovinaca plaćaju porez i druge obaveze Republici Srbiji. Dozvole za izgradnju objekata izdaju nadležni organi opštine Bogatić. Međutim, naši državni i sudski organi ne ostvaruju svoju nadležnost na tom delu teritorije Republike Srbije, što je u prethodnim godinama stvaralo velike probleme i štete našim građanima.
Napominjemo da je sve infrastrukturne objekte do i preko “Pavlovića mosta” sa desne i sa leve obale Drine do granice katastarske opštine Badovinci i katastarske opštine Popovi (opština Bijeljina) finansirala Vlada Srbije, koja je jedini potpisnik koncesije sa investitorom “Pavlovića mosta” - Kompanijom “Drina river bridge corporation AD Beograd”. Republika Srbija je između ostalog finansirala sledeće: Izgradnju regionalnog puta Bogatić-Badovinci-Bijeljina do granice katastarske opštine Badovinci, izgradnju elektroenergetskih objekata, izgradnju mreže fiksne telefonije, obaloutvrdu desne i leve obale Drine u široj zoni “Pavlovića mosta”, a koju i sada redovno održava Vodoprivreda Srbije.
U opširnom pismu Badovinčani na čelu sa predsednikom Privremenog organa mesne zajednice Aleksandrom Vulovićem kažu da su sa ovim problemom ranije upoznali najviše organe bivše savezne države i najviše državne organe Republike Srbije. Odgovarano je da je navedeno zemljište teritorija Republike Srbije ali da zbog specifičnih okolnosti ne treba postavljati pitanje razgraničenja naroda u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.
Prema dostupnom pismu autori kažu da imaju informaciju da uskoro predstoje konačni pregovori oko utvrđivanja granice između Srbije i BiH te traže od pomenutih državnih organa da se maksimalno založe da njihova dedovina i očevina ostanu u granicama Republike Srbije.
- Tražimo da se poštuje katastarska granica jer je to uvek bila državna granica Srbije prema BiH. Za ovaj zahtev imamo sva moralna i zakonska prava, jer ovaj deo teritorije Srbije nikad kroz istoriju nije bio sporan. Činjenica da je Drina menjajući korito premeštala svoj glavni tok na teritoriju Srbije, ne može da opredeli granicu na našu štetu, jer bi tako teorijski granica mogla biti kod Šapca ili Obrenovca.
Imajući u vidu sve napred navedeno, građani i rukovodstvo Mesne zajednice Badovinci su 28.2.2010. godine na katastarskoj granici Badovinci na putu Badovinci-Bijeljina (na levoj obali Drine) postavili državna obeležja Republike Srbije i to: Jarbol sa zastavom Republike Srbije i tablu za označavanje teritorije “Opština Bogatić - Dobro došli”. O našem postupku odmah smo obavestili najviše državne organe Republike Srbije. Državna obeležja Republike Srbije koja smo pre sedam godina postavili na levoj obali Drine, na katastarskoj granici katastarske opštine Badovinci se i sada nalaze na tom mestu i mi ih redovno održavamo i obnavljamo, navodi se u pismu građana Mesne zajednice Badovinci na čelu sa predsednikom Privremenog organa ove Mesne zajednice Aleksandrom Vulovićem, upućenom najvišim organima vlasti u Srbiji.
A hroničar ovog mačvanskog sela, kraj Drine Ljubinko Jevtić kaže da je ovde bila granica između zapadnog i istočnog Rimskog carstva.
Drina je još od 1813. godine počela da roni desnu obalu. Granica je ovde uspostavljena pre 1.600 godina, kada je rimski car Teodosije 395. godine podelio carstvo na dva dela. Kartografi su izračunali da je granica baš na Drini. I eto, teče vreme, nas Evropljani dele, a u Evropi se granice ukidaju, kaže Jevtić.

Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa