21. decembar 2017.21. dec 2017.
USVOJEN BUDžET ZA 2018.
ODRŽANA 19. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

USVOJEN BUDžET ZA 2018.

Ukupan iznos budžeta 3.150.779.000 dinara. Pored budžeta usvojeni i rebalansi programa poslovanja za JKP “Vodovod Šabac”, JP “Infrastruktura Šabac”, JKP “Stari grad” i JKP “Toplana Šabac” Imenovan je novi v.d. direktor Šabačkog pozorišta. Tu funkciju će ubuduće vrštiti Aleksandar Stanković
Na 19. sednici Skupštine grada, održanoj u ponedeljak, usvojen je budžet za 2018. godinu. Odbornici su glasali za ukupno 29 tačaka kojima se reguliše rad javnih preduzeća i ustanova i život u gradu.
Ukupan iznos budžeta je 3.150.779.000 dinara. Opozicija je kritikovala budžet zato što nije razvojni, dok je gradonačelnik obrazložio da se vodilo računa da se najvažnije stvari održe na visokom nivou i da ima dovoljno novca za kvalitetne projekte. Primedbe opozicije išle su na račun toga što je budžet najniži od kada je Nebojša Zelenović gradonačelnik, da su smanjena izdavanja za poljoprivredu, kao i što je navažnija investicija linija mulja.
-Srpska napredna stranka nije glasala za budžet za 2018. godinu jer mislimo da je katastrofalan. Od kada je Nebojša Zelenović gradonačelnik ovo je najniži budžet. Mislimo da je loše napravljen. Nema investicija. Glavna investicija je linija mulja od 120 miliona dinara. To je ponižavajuće za ovaj grad. Samo oko jedna trećina tog iznosa je predviđena za poljoprivredu. Odvojena su sredstva za neke stvari koje uopšte ne treba da se finanisiraju iz budžeta grada. Mislimo da je budžet na štetu građana, rekao je šef odborničke grupe SNS u gradskoj skupštini Aleksandar Pajić.
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, izjavio je da nije zadovoljan načinom na koji su odbornici opozicije raspravljali o ovoj temi i smatra da je to daleko od nivoa koji grad Šabac zaslužuje. Istakao je da nijednog trenutka nije čuo kako treba da izgleda budžet i da opozicija nije podnela nijedan amandman na njega.
-Vodili smo računa da ono što je najvažnije, a to su pre svega razvoj grada, obrazovanje, kultura, nauka, održimo na visokom nivou i da imamo dovoljno novca za kvalitetne projekte. Ponovo odvajamo 20 odsto za obrazovanje, 5,4 odsto za socijalnu zaštitu, 5,2 odsto za sport. Imaćemo manje kapitalnih investicija, ali to je zbog toga što smo odlučili da prvo ispunimo preuzete obaveze koje imamo u pregovorima o evropskim projektima, rekao je gradonačelnik i dodao da je jako veliki zahvat završiti liniju mulja na Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.
Gradonačelnik je podsetio da je Evropa do sada dala oko 20 miliona evra za ovaj projekat, a da je sada došao red da država da svoj deo.
-Kako država to nije mogla sama podelili smo trošak. Mi svojim sredstvima gradimo infrastrukturu Elektroprivrede Srbije. Odvojili smo novac da uradimo Trafo 5. Takođe smo opredelili i sredstva za izgradnju saobraćajne infrastrukture za Luku u Šapcu, rekao je Nebojša Zelenović.
Pored budžeta usvojeni su i rebalansi programa poslovanja za JKP “Vodovod Šabac”, JP “Infrastruktura Šabac”, JKP “Stari grad” i JKP “Toplana Šabac”.
Imenovan je novi v.d. direktor Šabačkog pozorišta. Tu funkciju će ubuduće vrštiti Aleksandar Stanković. Takođe je imenovan i direktor JKP “Parking”. Kako se na konkurs prijavio samo Bojan Kalanović, dosadašnji direktor, on će i nadalje obavaljati tu funkciju.
Usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja. Njim je predviđeno osam mera za koje je izdvojeno ukupno 35 miliona dinara. Podsticaće se zapošljavanje žena starijih od 58 godina i muškaraca starijih od 60 kao i osoba sa invaliditetom. Predviđene su obuke za povećanje mogućnosti za zapošljavanje, stručna praksa za studente ekonomskog fakulteta i profesionalne obuke kroz radnu praksu. Takođe, ponovo je predviđen program podrške preduzetništvu kroz plaćenje računovodstvenih usluga. Biće organizovani javni radovi, a i 2018. će se podsticati zapošljavanje medicinskih radnika.
Usvojena je i odluka o uslovnom otpisu zakonske zatezne kamate na naknadu, odnosno doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta. Izglasano je i više tačaka koje se odnose na rad Gradske uprave, kao i nekoliko urbanističkih odluka. Takođe, izmenjeni su i sastavi Upravnog odbora Apoteka “Šabac” i Centra za stručno usavršavanje, kao i školski odbori OŠ “Janko Veselinović” i OŠ “Sveti Sava”.
Govornica trpi sve
Rasprava se i ovog puta malo udaljavala od teme, tako se moglo čuti koliko je bitno da savske ribe piju čistu vodu i da li veterinarski tehničar zaposlen u Domu zdravlja “štroji kučiće” u blizini ove zgrade.
-Svako zasedanje obeleži rasprava i važno je da svaki odbornik ima priliku da iznese svoje mišljenje. Voleo bih da izlaganja budu argumentovana i potkrepljena činjenicama. Međutim, uvek se malo ode od teme. Važno je da je sve u dobrim okvirima i da građani mogu da ocene koliko ko zastupa njihove interese, izjavio je predsedavajući Skupštinom Nemanja Pajić.

Predlozi Naprednjaka opet odbijeni
Odbornici SNS, kao i na prošloj sednici, ponovo su imali više predloga za dopunu dnevnog reda. Odbornik Goran Mijailović tražio je smenu direktora JKP “Toplana” Aleksandra Prodanovića. Bosa Krsmanović, odbornica PUPS tražila je da se po uzoru na Beograd i u Šapcu uvedu senior kartice za penzionere. Jedan od predloga odbornika Jakova Jakovljevića bio je da se ukine povraćaj sredstava od poreza u mesne zajednice.
Ni jedan od ovih predloga nije uvršten u dnevni red.
M. Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa