21. decembar 2017.21. dec 2017.
DAT POMEN SVIREPO UBIJENIM ŠABAČKIM ĐACIMA I STUDENTIMA

SEĆANjE NA STRADALE

Pomen šabačkim đacima i studentima koji su pre 73 godine u selu Popovi svirepo mučeni i ubijeni dat je protekle subote u Crkvi na Donjošorskom groblju. Službi su prisustvovali članovi GRO Pokreta obnove Kraljevine Srbije. Prva četa đačkog bataljona starosti između 18 i 20 godina pobijena je od strane Komunističkih vlasti.
-Bili su jednostavno deca koja se nisu ni borila niti su bila naoružana. Nažalost, to su deca šabačkih roditelja koji su bili imućni što je verovatno jedan od razloga što su pobijeni bez saslušanja i presude. Pokret obnove Kraljevine Srbije neguje tradicije, odnosno poštovanje prema svim žrtvama a naročito žrtvama komunističke vlasti i u svom programu će se boriti za ispravljanje tih nepravdi - istakao je Radomir Petrović, diplomirani istoričar.
U zoru 16. decembra 1944. godine Partizani su prešli Drinu i ušli u Popovo gde su napali đački odred koji je bio smešten u kući Branka Erića. Izmučenu decu, ranjenu i vezanu žicom Partizani su tovarili na volovska kola. Poveli su ih prema Drini i u njivi Čedomira Gavrića zemljoradnika iz Badovinaca, terali ih da golim rukama kopaju svoje rake.
Grupu četnika, njih 64 sahranio je Živan Perišić iz sela Popovo. Njihova tela, bila su na ovom mestu čitavu deceniju dok se roditelji nisu izborili da budu položena u zajedničku grobnicu na šabačkom Donjošorskom groblju.

K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa