21. decembar 2017.21. dec 2017.
MISLILI SMO DA TUČEMO “CIGANE”
ISPOVEST NAVIJAČA SA DERBIJA

MISLILI SMO DA TUČEMO “CIGANE”

Kada je počela tuča uleteo sam jer sam mislio da su “Cigani” među nama, a mi smo se tukli međusobno, priča ekskluzivno za “Glas Podrinja” jedan od navijača Partizana koji je privođen zbog učestvovanja u neredima prošle srede
Večiti fudbalski Derbi između Crvene Zvezde i Partizana odavno nije odmeravanje snaga na terenu, nego na tribinama. Godinama unazad posle utakmice umesto golova prebrojavaju se povređeni i uhapšeni navijači. Izgubljeno je i nekoliko života.
Tradicija je ispoštovana i na poslednjem Derbiju, prošle srede. Ovoga puta, ipak, navijači Partizana tukli su se međusobno, umesto sa navijačima Zvezde.
-Sramota me je. Kada je počela tuča uleteo sam jer sam mislio da su “Cigani” među nama, a mi smo se tukli međusobno, priča ekskluzivno za “Glas Podrinja” jedan od navijača Partizana koji je privođen zbog učestvovanja u neredima prošle subote.
Najveće iznenađenje bilo je ipak kada je saopšteno da među uhapšenima ima Hrvata, Bugara, Grka. Najteže je i povređen jedan Splićanin koji je sa povredama mozga zadržan na VMA. Koji su njihovi razlozi za učestvovanje u ovom haosu, kao i uopšte motivi za izbijanje nereda i dalje se nagađa. Centralni mediji i dalje bruje o tome, ali se oprečne informacije menjaju iz sata u sat. Naravno, u pričama su počele da se pominju i strane i domaće “službe”.
-Ti Hrvati su plaćenici. Obični kriminalci koji nemaju veze sa navijačkim grupama u svojoj zemlji. Tamo se bave nekim drugim kriminalnim aktivnostima. Ovde su dovedeni da se preuzme prevlast na tribinama. Organizovali su ih “Vandal” i “Jang bojsi”. Cilj je da se skine “Alkatraz”. Neki navode da su sada vođe Partizanovih navijača bivši “Cigani”, priča naš sagovornik koji tvrdi da ne pripada nijednoj navijačkoj grupi.
Sve je počelo kada je jedna grupa navijača upala na južnu tribinu i počela sukob sa onima koji su već bili tu. Uz povike “Cigani” ceo Jug je krenuo u obračun sa njima. Završili su poskidani i sa porazbijanim glavama na atletskoj stazi. Prema rečima našeg sagovornika, tek kada ih je policija odvela sa stadiona na tribini se pročulo da se ne radi o navijačima Zvezde, nego Partizana. Ostaje nejasno kako niko od nadležnih organa nije znao zašto stranci stižu u Srbiju i šta se sprema.
Očigledno je da prevlast na tribinama ne znači samo prestiž. Vođe navijača redovno pune crnu hroniku. Ako ih ne hapse zbog obračuna, često i vatrenih, sa pristalicama nekog drugog kluba, privode ih zbog ilegalnog posedovanja oružja pa i droge.
Niko ne želi da govori o tome iz kojih sve izvora navijačima stižu pare. Svakako, što bolja pozicija na “šipki” to veće i druge pogodnosti.
-Na Derbiju je neko od vođa trebao da se skine.
Na pitanje da li da se skine sa “šipke” ili likvidira, naš sagovornik kaže “Ako su na nekog krenuli bakljama...”
Na društvenim mrežama vođe Partizanovih navijača se “peru” od učešća u organizaciji nereda. Čeka se da pohapšeni stranci progovore.
Priča se o tome da su strani navijači plaćeni, čak i tačan iznos. Ko ih je platio i zbog koga, možda jednog dana utvrde oni koji su za to nadležni. Možda... Jedan od komentara na društvenim mrežama bio je da je kriminal u Srbiji toliko suzbijen, da huligane sada moramo da uvozimo. Tužno, koliko i smešno.
Ružne slike iz Srbije ponovo su obišle svet. Prilozi o brutalnoj tuči na utakmici stigli su čak do Egipta.
Država se decenijama obračunava sa huliganima. Na kraju uglavnom samo klubovi budu kažnjeni zbog loše organizacije i propusta na utakmici.
Mnogi najvatrenije navijače doživljavaju kao rulju koja na utakmice ide samo zato da bi se tukla. Ipak, naš sagovornik, koji ne propušta nijednu utakmicu Partizana, ističe da nikada unapred ne znaju da li će doći do nekog sukoba.
-“Cigani” nam često prave sačekuše pa onda dođe do tuča oko stadiona. Mi njima retko kada. Obavezna oprema za tribine su fantomke, zato što se sve snima. Pored toga nosimo i baklje. Nikakvo oružje se ne nosi na utakmice. Dece na južnoj tribini nema. Bude po neka devojka i ako dođe do gužve pazimo da one ne nastradaju.
Samo par dana pre haosa na derbiju formiran je Nacionalni savet za sprečavanje negativnih pojava u sportu. Nije prvi put da se ovako nešto pokuša, kakvi će efekti biti ovog puta pokazaće vreme.
Engleski model
Posle više tragičnih događaja na engleskim stadionima 1985. godine klubovima iz ove zemlje bilo je zabranjeno da igraju u evropskim takmičenjima sve do 1990. godine. Tadašnja britanska premijerka Margaret Tačer odlučila je da se žestoko obračuna sa huliganima na stadionima. Hitno je donet Zakon koji, pre svega, predviđa velike novčane i zatvorske kazne. Izgrednici dobijaju višegodišnje zabrane ulaska na stadion, kao i putovanja u inostranstvo kada igraju njihovi klubovi.
Zakon je u Engleskoj dao rezultate. Srbija takođe ima Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, samo je problem u njegovoj primeni. Navijači bivaju osuđeni na zatvorske kazne tek kada nekom nanesu zaista teške povrede.
Nažalost, u Engleskoj su se uozbiljili tek kada je izgubljeno više desetina života. Nadamo se da će naša Država imati dovoljno volje da nasilju stane na put dok su posledice još “samo” u razbijenim glavama.
M. Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa