21. decembar 2017.21. dec 2017.
DOBRI ODNOSI ŠABAČKE BOLNICE I MINISTARSTVA
POSETA BOLNICI DRŽAVNOG SEKRETARA U MINISTARSTVU ZDRAVLjA

DOBRI ODNOSI ŠABAČKE BOLNICE I MINISTARSTVA

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko posetio je u sredu Opštu bolnicu “Laza K. Lazarević” u Šapcu. Profesor Ferenc Vicko je profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, onkohirurg.
Profesor se usko specijalizovao za onkološku plastiku, odnosno rekonstruktivne procedure posle operacije dojke. Bio je u Francuskoj, Nemačkoj i Engleskoj na edukaciji. Bio je na edukaciji i u prestižnoj bolnici MD “Anderson” koja je vodeća u oblasti onkološke hirurgije.
O poseti državnog sekretara direktor bolnice Slobodan Popović je rekao:
-Imperativ Opšte bolnice Šabac je da razvije već dobre odnose sa Ministarstvom zdravlja. Zbog toga smo se odlučili na jedan korak da pozovemo u radnu posetu visokog funkcionera ministarstva, državnog sekretara profesora Ferenca Vicka. Radna poseta je bila u vidu radnog sastanka, obilaska bolnice i prijatnog razgovora. U svemu tome došli smo do niza zaključaka, otvorili nova pitanja, došli do nekih novih konstatacija i mogu da kažem da je razgovor bio jako konstruktivan. Otvorili smo pitanja aktuelnosti u samom Ministarstvu zdravlja, odnosno o setu Zakona koji su trenutno u Skupštini, o elektronskom kartonu smo pričali, elektronskom receptu, dotakli se nečega što nas očekuje u narednom periodu, a to je DRG program, rekao je Popović.
Svoje utiske o radnoj poseti bolnici sa nama je podelio i dr Ferenc Vicko:
-Ovo je jedna redovna poseta šabačkoj bolnici iz jednostavnog razloga što Ministarstvo želi da napravi jedan kontakt da se svi mi državni sekretari upoznamo na licu mesta kakvi su problemi, da vidimo gde dobro napredujemo i da ta neka povratna sprega bude na što je moguće većem nivou. Da ne bude neko ime i prezime na papiru gde se obraćamo zvanično ili nezvanično, da imamo jedan kontakt koji će dozvoliti jednu mnogo jednostavniju i lakšu saradnju. Dotakli smo se mnogo toga, ali one dve najveće stvari koje bih izdvojio iz svega toga je da će šabačka bolnica tokom sledeće godine ući u sistem DRG(sistem plaćanja) i 2019. će preći na plaćanje po tom sistemu i ono što je za Ministarstvo veoma važno je ta situacija sa IZIS (integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom) jer kontrolišući kako se prijavljuju ta mesta za zakazivanje došli smo do zaključka u Ministarstvu da ipak neka uzana kapija negde neprolaznost je na sekundaru ili na tercijaru. Jednostavno, nema dovoljno prijavljenih kontakata u odnosu na ono što primar traži ili šalje pacijente i dolazi do zastoja u izdavanju uputa bez termina i to nama pravi problem u preglednosti. Nisu samo zdravstvene ustanove same krive da ne daju dovoljno. Ima kada se pacijenti prijave na više mesta, pa se dešava to da ne dođu iz raznoraznih razloga. IZIS bez obzira što radi već dve godine je u dečjim cipelama, rekao je dr Ferenc Vicko.
Vicko će ubuduće biti stručni konsultant Opšte bolnice “Laza K. Lazarević”.

B.R.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa