28. decembar 2017.28. dec 2017.

USTANOVE KULTURE I JAVNA PREDUZEĆA U ŠAPCU GODINA ZA NAMA I PLANOVI ZA 2018.

Kulturni centar


“Ozbiljno smo radili, tako da možemo da kažemo da je uspešna godina iza nas. Realizovali smo dva projekta uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja. Pre svega, na osnovu našeg godišnjeg programa, renovirali smo galeriju Kulturnog centra. Drugi projekat Zvuk, znak, zrak urbane svesti, pored Ministarstva, podržao je i Grad. To je projekat koji je iz zaborava izveo našeg muzičara Miomira Vujića Fleku, oslikali smo prolaz i nazvali ga po njemu, uradili smo ozbiljnu tribinu i izložbu (koja je naša produkcija i sa kojom ćemo putovati po relevantnim galerijama koje su tražile da je vide) i dokumentarni film o njemu. Ove godine smo prvi put imali rezidencijalni program, u okviru kog smo ugostili slovenačkog vajara Roka Bogataja. Bio je nedelju dana u Šapcu, družio se sa našim umetnicima i decom iz ŠPU, a nedavno smo, na ostrvcetu ispred Gradskog parka, postavili njegovu skulpturu Pin drop (Čioda). Takođe, ove godine smo objavili knjigu povodom 25 godina dodele književne nagrade Laza K. Lazarević. Ugostili smo značajna imena srpske kulture i umetnosti, poput ovogodišnje dobitnice NIN nagrade Ivane Dimić, izraelskog pisca Amira Ora, Vide Ognjenović... U narednoj godini obeležićemo 55 godina postojanja Kulturnog centra i nastaviti da negujemo sve scene u okviru smanjenih budžetskih sredstava. Konkurisali smo na nekoliko međunarodnih konkursa, snalazimo se u ovim teškim vremenima.”
(Sonja Petrović Jagić,
direktorka Kulturnog centra)


Biblioteka šabačka


Ove godine Biblioteka šabačka obeležila je ove godine 170 godina postojanja. Petog oktobra, na čelo ove ustanove došla je Jelena Podgorac Jovanović.
- Svi naši programi bili su u cilju obeležavanje jubileja. Izašla je Monografija “Temelj od knjiga”, u kojoj smo zabeležili poslednjih deset godina Biblioteke šabačke. Kada su u pitanju projekti, najznačajniji je završetak konzervacije i restauracije Fonda stare i retke knjige Zavičajnog odeljenja. To je svojevrstan poduhvat koji smo započeli pre šest godina i, zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja, u potpunosti završili. Ovi naslovi će biti dostupni u našoj digitalnoj biblioteci. Pored toga, ovu godinu je obeležio akreditovani seminar: Očuvanje kulturne baštine, primeri dobre prakse Biblioteke šabačke. Širom Srbije, prezentovali smo naša praktična iskustva u očuvanju kulturne baštine, kaže direktorka.
Pored pomenutih, Ministarstvo kulture je podržalo još dva projekta Biblioteke šabačke. U saradnji sa Bibliotekom grada Beograda i Gradskom bibliotekom iz Novog Sada, realizovan je projekat dorade programa Bisis. Uskoro će biti realziovan projekat unapređenja elektronskog poslovanja, što znači da ćemo imati plastificirane članske karte.
- Naredne godine nastavićemo da negujemo programe za decu i mlade, a fokusiraćemo se i na Fond strane knjige. Desetog januara imamo zakazano druženje sa zavičajnim autorom Đorđem Sibinovićem, kada ćemo predstaviti njegov prvi roman “Pogrešno”.
M.F.

Šabačko pozorište


Šabačko pozorište u Novu godinu ulazi sa novim direktorom. Dosadašnji direktor odlazi u penziju, a svom nasledniku Aleksandru Stankoviću, ostavlja u ruke ne malu obavezu i odgovornost da nastavi uspešan put kojim naše pozorište unazad godinama ide.
- Velika je čast i obaveza naći se na dužnosti direktora Šabačkog pozorišta. Naša je obaveza da u novoj 2018. godini održimo reputaciju pozorišta, i da učinimo sve što je u našoj moći da taj nivo podignemo na još višu skalu kvaliteta. Uz zahvalnost svim članovima na svemu što su do sada postigli, naša je obaveza da idemo korak dalje i ja sam siguran da ćemo u tome i da uspemo – kaže Stanković.

JKP „Vodovod Šabac“


Godina za nama je bila više nego uspešna kada je reč o poslovanju JKP „Vodovod Šabac“.
Prema rečima direktorke Vodovoda Daniele Lovrin Gavrilović svi planirani zadaci u 2017. godini su uspešno realizovani.
- Glavni zadatak koji je pred nama u 2018. godini je proširenje mreže po novom modelu koji podrazumeva da građani plaćaju samo troškove materijala, a sve ostale troškove finansira Vodovod. Izuzetno nam je važno da se svi naši sugrađani priključe na vodovodnu i kanalizacionu mrežu i razmotrićemo mogućnost povoljnijeg modela priključenja od trenutno aktuelnog. Drugi veliki zadatak je izgradnja linije mulja na Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda – kaže Lovrin Gavrilović.


JKP „Parking“


JKP „Parking“ i u 2018. godini nastavlja sa svojom redovnom aktivnošću – upravljanjem javnim parkiralištima u Šapcu. Novo parkiralište za autobuse, koje je izgrađeno u Hajduk Stankovoj ulici na 45 ari biće u upotrebi od naredne godine.
-Dosadašnje parkiralište za utobuse nije bilo adekvatno zbog male površine. Podmiriće potrebe svih manifestacija i događaja koji se budu dešavali u gradu, navodi direktor JKP „Parking“ Bojan Kalanović.
Takođe, trajna akcija „Parkinga“ da roditelji novorođenih beba imaju besplatan parking mesec dana nastavlja se i planirano je da traje sve dok postoji ovo preduzeće. Roditelji mogu podneti zahtev mesec dana od rođenja deteta.


JKP “Stari grad”


JKP “Stari grad” naredne godine unaprediće usluge iznošenja smeća na kompletnoj teritoriji grada. Posebna pažnja posvetiće se selekciji otpada i informisanju građana u ovoj oblasti.
-Nastavićemo saradnju sa Predškolskom ustanovom i školama u smislu edukacije najmlađih, odnosno dece predškolskog i školskog uzrasta o značaju selekcije i reciklaže otpada. Radićemo i na unapređenju rada na pijacama. Proširujemo Novo groblje i uredićemo taj prostor. Takođe, izgradićemo i zvučni zid u Prihvatilištu zbog umanjenja nivoa buke, kaže direktorka JKP “Stari grad” Snežana Đokić.
Naravno, ovo preduzeće i u novoj godini će savesno obavljati sve svoje tekuće i redovne aktivnosti.



JP “Infrastruktura”


JP “Infrastruktura” za sledeću godinu izdvaja tri najbitnija posla. Pored nastavka opremanja Severozapadne radne zone, raspisivanja i nadzora tendera za realizaciju referendumskih odluka po seoskim mesnim zajednicama, tu je i preuzeta obaveza o zajedničkim računima za komunalne usluge.
-Nastavićemo sa izgradnjom ulica, vodovodne i kanalizacione mreže u Severozapadnoj radnoj zoni. Bolja infrastrukturna opremljenost omogućava efikasnije poslovanje sadašnjih i stvara uslove za dolazak novih investitora. Sve to vodi otvaranju novih radnih mesta, od čijih se poreza puni budžet i stvara mogućnost za nove investicije. Odluke koje su pobedile na referendumima u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama realizovaće se preko tendera. Njih ćemo mi raspisati i nadzirati, a na raspolaganju je ukupno 36 miliona dinara. Pored toga, na poslednjoj sednici Skupštine grada preuzeli smo obavezu izveštavanja i podele računa za komunalne i druge usluge. Stvara se jedinstvena baza korisnika usluga javnih preduzeća i oni će sada sve račune dobijati u jednoj koverti, naveo je direktor JP “Infrastruktura” Milan Vasić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa