28. decembar 2017.28. dec 2017.
KOME SU SMETALE TOPOLE
POSEČEN DRVORED UZ CERSKI OBODNI KANAL

KOME SU SMETALE TOPOLE

Veliki broj građana prošle sedmice je šokiralo posecanje stabala pored Cerskog obodnog kanala uz Obilazni put, između skretanja za Jevremovac i skretanja za Bogosavac. Drvored kanadske topole je posečen, a na društvenim mrežama se pokrenula polemika oko toga zašto i da li je to moralo biti učinjeno.
Seču je obavilo Vodoprivredno preduzeće “Sava” po nalogu “Srbijavoda” čiji je drvored i bio.
-Sve što radimo, radimo u dogovoru sa “Srbijavodama”. To je njihova šuma i rađeno je po njihovom nalogu. Stabla u smislu zaštite vodoprivrednog objekta nisu imala funkciju. Šumsko-zaštitni pojas sadi se pored nasipa da štiti nasip od udara velikih voda. Ovde po inženjerskim standardima i pravilima šuma se i ne sadi. Radi se o veoma zreloj šumi. Mnoga stabla su počela da se suše i predstavljala su opasnost za građane koji tu šetaju. Pored toga, smetalo je i bagerima da priđu da izmuljavaju kanal, navodi direktor VP “Sava” Dragan Topalović i dodaje da ima razumevanja za građane koji su se rekreirali na ovom prostoru i koje je pogodila ova seča stabala, ali da je to učinjeno i zbog njihove bezbednosti.
Pokret za Šabac Zelenih Srbije napravio je u utorak na ovom mestu konferenciju za medije. Istakli su da su izuzetno razočarani ovim događajem i da će, na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, od “Srbijavoda” zatražiti svu dokumentaciju koja je povezana sa ovim slučajem kako bi proverili da li su ispoštovane sve procedure.
-Ne možemo da prihvatimo gotovo uvek isto opravdanje da su u pitanju bolesna stabla sklona padu. Pre nepuna dva meseca olujni vetar je oborio betonsku i gvozdenu ogradu kompanije koja posluje u neposrednoj blizini, a ova stabla to nisu ni osetila. Ne možemo da prihvatimo ni obrazloženje da je prisustvo ovih stabala ometalo proces održavanja i izmuljavanja kanala. Svakome ko pogleda konfiguraciju ovog terena jasno je da za održavanje ovih površina nekadašnji drvored nije bio prepreka. Za izmuljavanje je pogodna druga strana kanala na kojoj ne postoje nikakve prepreke za pristup mehanizacije, rekao je predsednik Pokreta za Šabac Zelenih Srbije dr Dejan Pavlović.
Istakao je značaj stabala za regulisanje jačine vetra, zaštitu puta od snežnih nanosa, prečišćavanje vazduha, povećanje vlažnosti vazduha u letnjem periodu, stvaranje povoljnih mikroklimatskih uslova i smanjenje uticaja klimatskih promena, kao i na zaštitu ekosistema i zdravlje ljudi.
Na licu mesta se primećuje da je veliki broj stabala zaista truo i šupalj. Ipak, svakom ko je prolazio Obilaznim putem izazvao je tugu pogled na mrtva stabla koja leže pored kanala.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa