28. decembar 2017.28. dec 2017.
VIŠE NOVCA ZA NABAVKU KNjIGA
KATARINA LAZAREVIĆ DIREKTOR NARODNE BIBLIOTEKE “JANKO VESELINOVIĆ” BOGATIĆ

VIŠE NOVCA ZA NABAVKU KNjIGA

Osnovni postulat delatnosti naše Biblioteke jeste obezbeđivanje slobodnog, podjednakog i neograničenog pristupa znanju, idejama i informacijama, kao i doprinos kvalitetu života u lokalnoj sredini
Rad i razvoj Narodne biblioteke „Janko Veselinović“ Bogatić, u 2017. bazirao se na usavršavanju stručnih kadrova, korišćenju novih tehnologija u načinu pružanja usluga korisnicima, očuvanju zavičajne kulturne baštine i rešavanju problema nedostatka prostora.
Što se tiče nabavke publikacija, u cilju sistematskog popunjavanja fondova potrebnim naslovima Biblioteka nove publikacije, monografske i serijske, nabavlja kupovinom i poklonom, uz naglašenu selekciju po pitanju kvaliteta sadržaja ali i uvažavajući potrebe i zahteve korisnika.
U 2017. prinovljeno je za fond oko 2.000 monografskih publikacija, od čega oko 1.300 iz budžeta a ostatak posredstvom obaveznog otkupa.
Plan je da se za narednu godinu uveća pozicija za nabavku knjiga, jer je već sredinom 2017. godine postalo jasno da su knjige poskupele, i da za biblioteke sa ovako skromnim budžetom, kao što je naša, to predstavlja ogroman problem.
Jako je teško istovremeno ispuniti standarde, koji su najčešće usklađeni sa željama i potrebama korisnika, dinamiku nabavke novih naslova sa skromnim sredstvima. Planiranje budžeta za narednu godinu, bio je pravi podvig za našu ustanovu jer smo morali da se potrudimo da „nabacimo“ više novca za nabavku knjiga, a da pri tom ne „okrnjimo“ druge aktivnosti Biblioteke, takođe važne za rad i razvoj naše ustanove. Videćemo kakva će biti Odluka o budžetu za 2018. Opštine Bogatić, ali se nadam da će naš Predlog biti usvojen – rekla je direktor Biblioteke u Bogatiću, Katarina Lazarević.
Jedna od intenzivnih delatnosti Biblioteke je i izdavaštvo. U godini na izmaku, Biblioteka je sufinansirala pomogla izdavanje tri značajne publikacije. Jedna od njih „Mačvanski prozni pisci“, autora Petra Berića i Dragana Josipovića, predstavlja antologiju, i čini je značajnim primerkom u Zavičajnoj zbirci koja je istoremeno i simbol Biblioteke.
Plan je da u narednoj godini, rad i zaposleni u Biblioteci budu fokusirani na digitalizaciju. Pre svega se mora raditi na implementaciji BISIS, a onda i na sistemskoj edukaciji zaposlenih. Praćenje novih trendova u ovom delu, takođe će biti izazov za nas, tako da očekujemo podršku lokalne samouprave, kao i do sada.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa