28. decembar 2017.28. dec 2017.
PREVENTIVA ČUVA ZDRAVLjE
DOM ZDRAVLjA “DR DRAGA LjOČIĆ” ŠABAC

PREVENTIVA ČUVA ZDRAVLjE

“Trudićemo se da u narednoj godini organizujemo još veći broj preventivnih pregleda, jer samo tako ćemo sprečiti nastanak bolesti i drugih patoloških stanja”
Dobar doktor razgovara sa svojim pacijentom, pronađe način da ga pravilno posavetuje. Savestan lekar uvek ima vremena da čoveku nasuprot njega u ordinaciji razbije predrasude, objasni značaj pravilnog odnosa prema telu, važnost preventive.
Da u Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić” u Šapcu rade takvi stručnjaci svedoče cifre. Naime, samo tokom prošle godine obavljeno je preko 5.000 skrininga na kolorektalni karcinom, oko 3.000 mamografskih pregleda i preko 4.000 ciljanih ginekoloških pregleda. Na našoj teritoriji je od zaraznih bolesti vakcinisano čak 95 procenata dece, što je znatno više od republičkog proseka gde je odziv na vakcinaciju oko 60 odsto. Na specijalizaciji je trenutno 19 lekara, seosko područje je pokriveno radom 20 ambulanti, od kojih one u Lipolistu, Volujcu, Prnjavoru, Majuru i Jelenči rade po ceo dan.
Po rečima direktorke Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” u Šapcu dr Jasmine Stanković, ova ustanova je po preporuci Ministarstva zdravlja ušla u nacionalni program skrininga za karcinom dojke 2014, a godinu dana kasnije i u nacionalni program skriniga na karcinom debelog creva.
-Mi smo ustanova koja se bavi primarnom zdravstvenom zaštitom, koja podrazumeva ne samo kurativne preglede, odnosno lečenje obolelih, nego i pružanje preventivnih usluga, brigu o bezbednosti zaposlenih i pacijenata. Godinu na izmaku obeležio je veliki broj akcija, preventivnih pregleda. Bili smo aktivno prisutni i na gradskom i u seoskom području. Uvidom u statistiku od prethodnih godina shvatili smo da je odziv žena sa seoskog područja znatno manji, zato smo odlučili da im maltene dođemo na prag, pa smo od jula meseca posetili pet seoskih ambulanti i pregledali više od 300 žena sa sela. Neke od njih nisu bile kod ginekologa godinama - ističe doktorka Jasmina Stanković, i iznosi podatke koji potvrđuju smisao ovakvog delovanja.
-Prilikom svih ovih pregleda otkriveno je tri karcinoma dojke, polipi, miomi, jedna prekancerogena promena na grliću materice.
Pored besplatnih preventivnih pregleda, šabački Dom zdravlja se približava svojim sugrađanima i preko različitih akcija tematski određenim Kalendarom zdravlja. Samo u tekućem mesecu, prigodno je obeležen Dan osoba sa invaliditetom kao i Svetski dan borbe protiv dijabetesa.
Pre tri godine, šabački Dom zdravlja je dobio akreditaciju na sedam godina. U oktobru mesecu ove godine, imali su redovnu kontrolu od nadležnih, prilikom koje je konstatovan napredak u radu u svim segmentima, a u šabačkom Domu zdravlja tvrde da će taj trend nastaviti i ubuduće.
-Trudićemo se da u narednoj godini organizujemo još veći broj preventivnih pregleda, jer samo tako ćemo smanjiti broj kurativnih pregleda, odnosno sprečiti nastanak bolesti i drugih patoloških stanja - objašnjava direktorka DZ “Dr Draga Ljočić” Šabac dr Jasmina Stanković.
Kako bi svojim pacijentima obezbedili što kvalitetniju uslugu, u Domu zdravlja veliku pažnju polažu na edukaciju zaposlenog kadra. U ovom trenutku je čak 19 doktora na specijalizaciji. Njihov odlazak i aktuelna zabrana zapošljavanja u javnom sektoru uslovili su zatvaranje jednog broja seoskih ambulanti, ali po rečima doktorke Jasmine Stanković, ovaj problem je rešen na najpravičniji mogući način.
-Najveći broj lekara na specijalizaciji je u službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva. Njih devetoro je radilo u seoskim ambulantama. Kada su dobili specijalizaciju te ambulante su zatvorene. Prilikom donošenja odluke o zatvaranju gledali smo da to budu ambulante sa najmanjim brojem dnevnih poseta i najmanje kartona. Ti pacijenti su prebačeni u prvu susednu ambulantu. Sa druge strane, naši građani znaju da ambulante u Volujcu, Prnjavoru, Lipolistu, Majuru i Jelenči rade po ceo dan - objašnjava Stankovićeva.
T. T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa