24. februar 2011.24. feb 2011.
MANASTIR ILINjE U OČAGAMA, CENTAR MAČVANSKE DUHOVNOSTI I VEDRINE

OVDE SUNCE RANIJE SVIĆE

Starešina manastira, iguman Isaija, leči ljude i duhovno ih uzdiže. Odslikana crkva. Uvedeno parno grejanje. Izgrađeno 900 metara kvadratnih konaka i više drugih namenskih prostorija. Obrađuju 23 hektara zemlje. Gaje piliće i stoku
Krivudav seoski put vodi do Očaga, najmanjeg mačvanskog sela koje je nastalo od klenjačkih koleba (susedno mnogo veće i starije selo). Okovano ledom i snegom selo miruje ovih zimskih dana. Put je očišćen i suv, a iz većine kuća (ima ih stotinak) vije se plavičasti dim.
Miris sveća i tamnjana
Manastir Ilinje, nalazi se blizu centra Očaga. Od ulice je opasan zidanom ogradom od cigle, a vrata su velika metalna. U dvorištu dominira crkva. Tu su i druge novoizgrađene zgrade. U dubini dvorišta obori, štala, senjak... Još je “živa“ starinska kuća i kojoj su živeli ktitori manastira Ilija i Ana.
Dosta toga, privrednio je bivši starešina, otac Gavrilo, a nastavio i razvija sadašnji iguman Isaija, koji se potpuno saživeo sa ovdašnjim meštanima i svi ga smatraju kao svog igumana.
Pre četiri i po godine došao je iz Hopova i ovde u plodnoj Mačvi leči ljude i duhovno ih uzdiže. Kako s ponosom veli, svoj život je potpuno podario Bogu. Njegov je verni sluga, a u jednoj od najvećih prostorija, često je domaćin duhovnih večeri i promocija knjiga. Ova prostorija je tada, dupke puna, baš kao i crkva iz koje neumitno dopire miris sveća i tamnjana. Posetioci su došli sa svih strana. Vidi se to i po registracijama na luksuznim automobilima parkiranim u dvorištu. Ljudi se ustručavaju da govore javno. Neke je nužda “naterala“, drugi su tu iz ubeđenja. Vidi se to u njihovim očima. One sve govore.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa