28. decembar 2017.28. dec 2017.
NESTAŠICA NEĆE BITI
NOV NAČIN ORGANIZACIJE PRIKUPLjANjA KRVI

NESTAŠICA NEĆE BITI

Novi Zakon o transfuzionoj medicini počinje da stupa na snagu od Nove godine. Ovlašćene transfuziološke ustanove će prikupljati, testirati i distribuirati krv do svih zdravstvenih institucija. Krv će se na teritoriji Šapca prikupljati dva puta nedeljno, a isto toliko puta će se i distribuirati u Šabac. Nadležne službe ističu da će krvi biti dovoljno i da je samo raspodela posla drugačija.
-Mreža ovlašćenih transfuzioloških ustanova je usklađena sa mrežom zdravstvenih institucija. To će biti Institut za transfuziju krvi Srbije, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu, Zavod za transfuziju krvi Niš i u toku je formiranje Zavoda za transfuziju krvi u Kragujevcu. Ove četiri institucije pokriće celu teritoriju Srbije, navela je Ivana Rodić načelnik Odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi u Institutu za transfuziju krvi Srbije.
Opšta bolnica “Laza K. Lazarević” uključena je u prvu fazu primene novog Zakona, uz Kliničko-bolnički centar “Dr Dragiša Mišović” i Opštu bolnicu iz Smedereva. Potrebe šabačke bolnice su 3.659 jedinica krvi na godišnjem nivou, a planirano je da tokom godine bude sakupljeno znatno više. Dobrovoljni davaoci krv mogu dati svake srede u Kulturnom centru od 10 do 16 časova i svakog ponedeljka u Službi transfuzije Opšte bolnice od 7 do 14 časova.
Prim. dr Snežana Kovačević pomoćnik direktora O.B. Šabac istakla je da je ova ustanova ušla spremna u organizaciju novog programa.
-Naši građani ne treba da brinu. Imamo dovoljne rezerve krvi za novogodišnje praznike. Prva isporuka krvi je 3. januara. Uvek ćemo imati i rezerve krvi za nepredviđene situacije, navela je dr Snežana Kovačević.
Najistaknutiju ulogu u dobrovoljnom davalaštvu krvi ima Crveni krst. Motivišu, regrutuju i propagiraju dobrovoljno davanje krvi.
-Isti ovaj posao ćemo nastaviti i u narednom periodu još intenzivnije. Od nas se očekuje kvalitetna, dobra i masovna organizacija akcija. Za 2018. godinu planirano je 114 akcija na području Bogatića, Vladimiraca i Koceljeve, 75 akcija biće organizovano na području Šapca, od toga 50 u gradu, a 25 u seoskim mesnim zajednicama i radnim organizacijama. Verujemo da ćemo sve ovo uspeti da organizujemo uz pomoć naših volontera i Komisije za prikupljanje dobrovoljnih davalaca krvi, rekao je Zoran Radukić iz Crvenog krsta.
Grad Šabac nedavno je dobio Plaketu za poseban doprinos u promociji dobrovoljnog davanja krvi. Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca izrazio je zahvalnost O.B. Šabac i Službi transfuzije i Crvenom krstu.
-Ova nagrada je priznanje svim dobrovoljnim davaocima zahvaljujući kojima Šabac nema nestašica krvi. Verujem da je ovaj novi sistem koji će se primenjivati od Nove godine još bolji. Mi smo i do sada imali odličnu saradnju sa svim službama. Grad je tu da isprati i podrži sve akcije, kao i da nagradi najistaknutije davaoce, rekao je Pajić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa