4. januar 2018.4. jan 2018.
IMAMO POTENCIJAL ZA BITNE ODLUKE
GODIŠNjA KONFERENCIJA ZA NOVINARE POSVEĆENA RADU GRADSKE SKUPŠTINE U 2017. GODINI

IMAMO POTENCIJAL ZA BITNE ODLUKE

Tokom 2017. godine održano je deset sednica, od toga devet redovnih i jedna po hitnom postupku. Tokom deset zasedanja ostvareno je 63 sata efektivnog rada, gde je razmatrano i usvojeno 252 tačke. Po satnici i broju donesenih odluka, posebno se izdvaja 16. sednica, održana 14. septembra, koja je efektivno trajala deset sati, i na kojoj je usvojeno 46 tačaka
Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, zamenik predsednika gradske Skupštine Prodan Panić i sekretar Skupštine grada Šapca Zlatko Ranković, prošlog petka u Gradskoj kući pred novinarima su sumirali najvažnija dešavanja u radu gradske Skupštine tokom 2017. godine. Ovom prilikom je navedeno da je tokom proteklih 12 meseci Skupština zasedala 10 puta, da je atmosfera na zasedanjima bila zadovoljavajuća, te da je razmatrano i usvojeno 252 odluke od izuzetnog značaja za funkcionisanje Grada.
-Pokazali smo da imamo kapacitet da odgovorimo na sve izazove i odlučujemo o najvažnijim pitanjima, donesemo odluke i važne akte koji su bitni kako za funkcionisanje lokalne samouprave, javnih preduzeća tako i za funkcionisanje svih građana Šapca. Atmosfera na zasedanjima je bila zadovoljavajuća. Na sednicama su svi imali pravo da kažu ono što misle, što se moglo videti i prilikom direktnih televizijskih prenosa. Kao svojevrstan kuriozitet bih naveo odbornika koji se na jednoj sednici javio 27 puta na reč, i svih 27 puta dobio priliku da izađe za govornicu.
Voleo bih da se skupštinska govornica više koristila za argumentovanu raspravu nego iznošenje političkih stavova, ali odobornici su birani od strane naših građana, a isti ti građani prilikom prenosa mogu da vide na koji način se njihovi interesi zastupaju ili ne.
Nekada imamo i blagu opstrukciju rada Skupštine, jer kada dobijete 15 predloga za dopunu Dnevnog reda, koji pravno nisu utemeljeni da gradska Skupština o njima odlučuje, to nije dobro, ali to je dobra prilika da se odbornicima još jednom napomene da su naša vrata uvek otvorena za konsultacije - objasnio je Nemanja Pajić, i među najvažnija akta donesena u prethodnom periodu uvrstio gradski budžet za 2018. godinu. Lokalni akcioni plan zapošljavanja, osnivanje Fonda za lečenje dece od retkih i teških bolesti kao i odluku o povraćaju novca od poreza na imovinu seoskim mesnim zajednicama.
Od kolikog je značaja za žitelje sela Odluka Grada Šapca da novac od poreza na imovinu bude vraćen mesnim zajednicama govorio je zamenik predsednika gradske Skupštine Prodan Panić.
-Ova odluka je naišla na odličan odaziv na selu, jer ljudi sa sela žele da učestvuju u odlučivanju i daju svoje predloge. Sa druge strane, mislim da Šabac na ovakav način postaje dobar primer za ostale gradove u Srbiji – ocenio je Panić.
Tokom 2017. godine održano je deset sednica, od toga devet redovnih i jedna po hitnom postupku. Tokom deset zasedanja ostvareno je 63 sata efektivnog rada, gde je razmatrano i usvojeno 252 tačke. Po satnici i broju donesenih odluka, posebno se izdvaja 16. sednica, održana 14. septembra, koja je efektivno trajala deset sati, i na kojoj je usvojeno 46 tačaka.
-Posebno smo ponosni što su naši odbornici pored redovnih zasedanja, bili prisutni na svim skupovima posvećenim novim informacijama i edukaciji. Posebno bih istakao Konferenciju na temu stvaranja digitalnih lokalnih skupština, održanu krajem novembra u Novom Sadu, i skup Ženske parlamentarne mreže Narodne skupštine Republike Srbije, održan sredinom decembra - istakao je sekretar gradske Skupštine Zlatko Ranković, i posebno napomenuo da je tokom godine počeo da funkcioniše i zvanični sajt Skupštine grada sa adresom njnjnj.skupstinagradasapca.rs.

T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa