4. januar 2018.4. jan 2018.
Krivina u ogledalu

Stižu Bugari

Dočekasmo i ovu Novu 2018. godinu. Obećanja ostadoše ista, kao i očekivanja. Dragi naši, u ovoj 2018. godini nas očekuje prosečna plata od 500 evra. Evo tu je, na dohvat ruke, samo što nije.
U više navrata nam je ona obećana, ali samo one sitne duše koje nemaju pametnija posla u životu vraćaju se unazad i bivaju zarobljenici prošlosti. Ako zanemarimo činjenicu da smo poslednji u Evropi po ceni rada, prosečnoj plati i standardu, u Srbiji se nikada bolje nije živelo.
I ostaće tako, nema razloga da brinemo. Ako je verovati našem predsedniku, jednom jedinom Prvorođenom, uskoro ćemo morati da uvozimo radnu snagu. Kako nam je objasnio, nedostaju nam konobari, šoferi i mnogi drugi. Pa, naravno da nam nedostaju kada je velika većina njih postala rukovodeći kadar u državi. Eto, na primer, ministar za rad, socijalu, boračka i ostala pitanja Zoran Đorđević bio je šofer. I to ne običan, već nekadašnje radikalske funkcionerke, a sada napredne guvernerke – Jorgovanke Tabaković. Samo je nebo granica.
Kada je reč o konobarima, ima i njih u Vladi Srbije. Ne mislimo na one prave, onu gospodu, već one druge koji su uz pomoć stranke, preko dunđer fakulteta stekli akademske titule. Ima jedan, Dragan Stevanović, čuveni kelner iz „Pegaza“ u Surdulici. Život, u njegovom slučaju piše romane. Hop kelner, hop politika, a onda poslanik, i na kraju državni sekretar u Ministarstvu privrede. Srpska privreda je, na neki način, i u rukama kelnera iz „Pegaza“ u Surdulici. Možda nije zgoreg spomenuti, da se od kelneraja „malo ušinuo“ pa je i on oslobođen vojske. Eto da se zna.
Ima ih još, nije da nema. Ono što je zanimljivo to je da je Prvorođeni spomenuo da ćemo morati da uvozimo kelnere i vozače iz Bugarske. To svakako nije pametno, jer ćemo na taj način da oslabimo našu ekonomiju koja u velikoj meri zavisi od tih istih Bugara. Do sada su Bugari u Srbiju dolazili kao turisti, kao neko ko ovde ostavlja pare, a uskoro bi, po Prvorođenom, trebalo da nam pare uzimaju pošto niko za džabe neće da radi. Pa, ni Bugari.
Da ne pričamo koliko je para naših građana utrošeno ne bi li ti isti Bugari došli u Srbiju za Novu godinu, ili na koncert Miroslava Ilića, Lepe Brene ili Dragane Mirković. Uvalili im ove godine, doduše, u Beogradu Acu Lukasa, ali nije im smetalo.
Elem, časni i pošteni šoferi i kelneri nikada od takvih gnjida nisu mogli pošteno da zarade, niti će. Neka se, zato, ni Bugari ne nadaju da će dobro proći ako rade kod nas. Za sve nas ima nade. Nada je da ovi odu, da bi deca
ostala.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa