4. januar 2018.4. jan 2018.
SRŽ ŠABAČKIH UMETNIKA NA JEDNOM MESTU
Godišnja izložba Udruženja likovnih stvaralaca Šapca

SRŽ ŠABAČKIH UMETNIKA NA JEDNOM MESTU

U Galeriji Narodnog muzeja u Šapcu prošlog četvrtka otvorena je tradicionalna Godišnja izložba Udruženja likovnih stvaralaca Šapca.
Svakog decembra, sedamnaest godina za redom, u Galeriji narodnog muzeja udruženje predstavlja Godišnju izložbu. Na ovogodišnjoj prikazani su radovi 76 autora. Nagrada “Mara Lukić Jelesić” pripala je autoru Draganu Markoviću Markusu za dugogodišnji doprinos razvoju likovne umetnosti.
-Velika mi je čast što sam dobio ovu nagradu. Posebnu draž ima nagrada koju dobijete u svom gradu, a verovatno je to ujedno i najteže. Pre par meseci sam dobio nagradu u Mantovi za “Krikove”, ali ova nagrada mi nije ništa manje draža od internacionalne. Ova nagrada se ne odnosi samo na kvalitet mojih radova, nego i na moj pedagoški rad sa mladima. Najlepše iskustvo je kada ste u mogućnosti da ono što znate i ono što ste godinama, decenijama prikupljali, svu svoju srž umetničku prenesete nekom. Na taj način postanete deo njegovog stvaralaštva. Kada imamo čast da prenosimo svoje znanje drugima onda nam to daje neku novu vrednost. Od svih svojih radova koje sam stvorio u životu, najviše se ponosim radom sa decom - istakao je slikar Dragan Marković Markus.
Pored godišnje nagrade zaslužnom autoru Udruženje dodeljuje Nagradu mladom autoru koja je pripala umetnici Jeleni Inđić.
-Jako mi je drago što sam dobitnik ove lepe nagrade. Drago mi je što je ova nagrada svake godine motivacija za nekog mladog umetnika. Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam ove godine ja nagrađena i čast mi je da sam dobitnik Nagrade mladog autora - navela je Jelena Inđić.
ULSŠ osnovali su umetnici i likovni pedagozi Šapca 1971. godine. Želja tadašnjih osnivača bila je da stvore udruženje koje će okupljati umetnike našeg grada i promovisati njihov rad. Trenutno udruženje okuplja preko 100 umetnika i aktivno organizuje izložbe, likovne kolonije i aukcije.
-Moja ideja je bila dvehiljadite godine da u ovo Udruženje uđemo svi. Da svi oni koji žele da se druže sa nama i osete ovo Udruženje kao svoje matično, budu dobrodošli. Uvek smo radili na tome da promovišemo ono što umetnici stvaraju u domenu slikarstva, skulpture, grafike, crteža i primenjene umetnosti. U tome smo bili dosledni sve ove godine. Rezultati našeg zalaganja su i izložbe - rekao je predsednik Udruženja Slobodan Peladić.
Godišnja izložba će biti otvorena za posete do 18. januara.

M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa