4. januar 2018.4. jan 2018.
Odlično za vas, najbolje za vašu decu
ŠKOLA JAHANjA U SREDNjOJ POLjOPRIVREDNOJ:

Odlično za vas, najbolje za vašu decu

Vratite sebi duh mladosti, a mlađim naraštajima veru u lične sposobnosti
Pripadnicima tzv. srednje generacije, stasalim u vreme opšte popularnosti vestern filmova je više nego poznato da su “glavne dase” pomoć u pravi čas dobijale uglavnom od svojih konja, nikako od “fensi” tehničkih pomagala ili natprirodnih moći stečenih usled mini nuklearne katastrofe, odnosno debakla laboratorijskog eksperimenta. Isti ti, koji su se u svojim dečjim danima delili na “kauboje i Indijance”, danas često “muku muče” sa svojim mlađim naraštajima ne bi li ih odvojili od ekrana laptopova i iz virtuelnog sveta “izvukli” u stvarnost, usadili opšte ljudske vrednosti i najbitnije: ulili im veru u sebe.
Za sve koji su se prepoznali u prethodnom pasusu, možda je najbolje rešenje Škola jahanja. Iako, zvuči kao pitanje, verujte nam da se u ovom slučaju, zapravo, radi o konstataciji i to po više osnova.
Za najbolje uslove ne morate ići daleko. Profesionalna Škola jahanja nalazi se samo nekoliko kilometara od centra grada. U dvorištu Srednje poljoprivredne škole. Predivan prirodni ambijent, juna 2016. je upotpunjen Halom za jahanje, te se treninzi, na opšte zadovoljstvo, održavaju i tokom zimskih meseci.
-Većina naših sugrađana kada pomisle na jahanje, na pameti ima prirodu i lepo vreme, ali činjenica je da se treninzi i tokom zime nesmetano odvijaju u zatvorenom. Loši vremenski uslovi nam ne ometaju rad, a deca su, kao i svi ostali polaznici, zaštićeni od hladnoće - objašnjava direktor šabačke Poljoprivredne škole Predrag Savić.
Veoma bitna stavka je da ne postoji starosni limit. Odnosno, za razliku od brojnih sportova gde ste uslovljeni mladošću, rekreativnim jahanjem može se baviti svaka zdrava osoba od pet do šezdeset i pet godina, pa i naviše. Bitno je samo da krenete, a dalji napredak je u skladu sa individualnim mogućnostima i afinitetom.
-Pitanje je samo da li želite čisto rekreativno da se bavite ovim sportom, ili imate i takmičarske ambicije. Kod konjičkih sportova imate mogućnost i jednog i drugog. Naime, postoje discipline gde možete da se takmičite i posle četrdesete godine života. Ono na šta smo u ovom trenutku posebno ponosni je naša ekipa preponaša gde u juniorskoj konkurenciji imamo Ognjena Jankovića i Mariju Petrović, a u kategoriji dece Savu Markovića, Nataliju Đurić i Isidoru Savić. Do sada su učestvovali na nekoliko turnira i bili izuzetno zapaženi, a od ovog proleća, počeće i
zvanično da se takmiče – navodi Savić.
Polaznicima je na raspolaganju jedanaest grla, različitog temperamenta. Šanse da nađete baš vašeg Džoli Džampera (za neupućene konj strip junaka Taličnog Toma prim.aut.) i sa njim krenete u sopstvenu avanturu, su više nego odlične. Ali, pre nego što se osmelite sami na konju da “pokorite svet”, neophodan vam je nadzor i vođstvo stručnjaka. Naime, i u ovom sportu od neprocenjivog značaja je profesionalnost trenera. On je taj koji vas vodi, kojeg slušate da bi suzbili eventualne strahove, koji vas upućuje u tajna znanja sintagme “biti na konju” u bukvalnom i u figurativnom smislu.
-Trener je najbitnija karika. Sa njim prelazite etapu po etapu, on vam pomaže da uspostavite neophodnu vezu sa konjem, bodri vas i bezbedno vodi u procesu učenja - kaže naš sagovornik i dodaje da u njihovoj školi sa polaznicima rade isključivo vrhunski poznavaoci konja koji svoja znanja konstantno obogaćuju u zemlji i inostranstvu.
Međutim, svim navedenim nisu iscrpljeni razlozi zašto bi posle praznika trebalo da krenete na jahanje. Naime, samo druženjem sa konjima ostvarićete brojne psihofizičke blagodeti. Opšte je poznat podatak da rad sa njima između ostalog povećava empatiju i stepen brižnosti kod dece, leči poremećaje savremenog doba: stres, nervozu, anksioznost, uči nas neverbalnom ispoljavanju emocija...
Uprkos kod laika ustaljenom mišljenju da u ovom sportu “konj sve sam uradi”, istina je sasvim drugačija. Odnosno samo sadejstvo jahačeve volje i tela sa karakterom i telom konja vodi ka pokretu, a da biste stigli do njihove simfonije morate istkati posebnu emotivnu nit sa plemenitom životinjom koja vas nosi. Trošite veliki broj kalorija i aktivirate mišiće celog tela, čak i one za koje niste pretpostavljali da postoje.
Kada u svemu tome uspete, preplaviće vas osećaj neobuzdane moći, potpune slobode, postaćete ovisnici o naletima adrenalina, jahanje će postati nezamenjiv deo vašeg života.
Za detaljnije informacije o terminima
pozvati na broj telefona 015/344-583 ili se obratiti direktno treneru Milošu Makeviću na 064/146-9235.


T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa