4. januar 2018.4. jan 2018.
Sobno bilje zimi

SPREČITI BOLESTI

Najveći broj sobnih biljaka oboli od nestručnog držanja i premalo nege, pri čemu se najviše greši sa zalivanjem. Preobilno zalivanje štetno je za biljku kao i premalo vlage. Treba voditi računa i o redovnom presađivanju i prihranjivanju, jer ukoliko to zanemarimo, biljke vrlo brzo izgube svoju prirodnu otpornost i vrlo lako obole.
-Sobne biljke vole temperature od oko 20 stepeni, ali i visoku vazdušnu vlagu, pa im je zato potrebno redovno orošavanje. Nepovoljne sobne temperature i suv vazduh mogu prouzrokovati žućenje listova sobnih biljaka. Tokom dana osigurajte svojim biljkama dovoljno svetlosti, tako da ih smestite blizu prozora, a kada se smrači, ukoliko su spoljne temperature dosta niske, biljke odmaknite da vam se preko noći ne bi smrzle. Ukoliko su vam biljke tokom leta bile na otvorenom, obavezno ih unesite pre prvih mrazeva, jer većina njih ne podnosi temperature niže od 5 stepeni. Pre unošenja proverite da biljke nisu zaražene nekom gljivičnom bolešću ili napadnute od nekog štetnog insekta. Odstranite uvele i požutele listove i površinski sloj komposta zamenite svežim, kaže poljoprivredni stručnjak Slavica Maksimović.
Razni insekti koji napadaju sobne biljke, sišu sokove, tako da bi najbolje bilo da biljke već unapred, preventivno isprskati sa nekim od hemijskih sredstava, zavisno od štetočine, ili zaštitu izvršiti s nekim ekološki prihvatljivim sredstvom. Najčešče štetočine su vaši, koje svojim isisavanjem sokova iz biljke uzrokuju njeno propadanje. Gotovo sve sobne biljke napada crveni pauk, posebno ako je vazduh u prostorijama suv i topao. Na lišću se mogu zapaziti žućkaste mrlje, a s njegove donje strane redovno se nalazi narandžasti ili crveni pauk u svojoj mreži. Napadnute delove biljke potrebno je odstraniti, a suzbijanje se može izvršiti mehanički ili nekim od sredstava namenjenim za suzbijanje ove štetočine.
-Često puta na ukrasnim biljkama mogu se primetiti i vrlo sitni i opasni štetni insekti - tripsi. Odrasli insekti lete, a najčešče ih nalazimo s donje strane lista pa ih možemo otkriti po karakterističnom izmetu crne boje. Larve su bledožućkaste i sišu biljne sokove, pa tako napadnute biljke kržljave, listovi žute, venu, što na kraju izaziva propadanje cele biljke. Biljku bi bilo najbolje jednom nedeljno tuširati mlakom vodom i brisati listove, tako da uklonimo štetočinu, upozorava Maksimović.
Lisni mineri su takođe vrlo česte štetočine na sobnim biljkama, primetićete ih ukoliko na vašoj biljci ugledate žućkaste ili srebrnasto bele crte ispod površine lista.To su kanali koje su napravile larve lisnog minera. Listove može jako oštetiti i vremenom oni odumru. Jajašca i larve teško se uočavaju. Najbolje bi bilo odstraniti odrasle insekte uz pomoć ljepljivih traka ili usisavanjem, jer će se na taj način spriječiti polaganje jaja. Potrebno je odstraniti i napadnute listove.
Puno je teže utvrditi biljne bolesti, koje se pojavljuju kao sekundarne pojave uzrokovane nepravilnom negom i držanjem. Najveći broj bolesti uzrokuju razne gljivice: pepelnice, rđe i truleži.
Sve obolele delove biljke najbolje bi bilo što pre oprezno ukloniti i spaliti. Bolesne biljke treba preneti u drugu prostoriju kako bi sprečili dalje širenje zaraze. Ukoliko je potrebno, bolje je uništiti celu biljku, nego dopustiti da ona postane izvor zaraze, koja će se proširiti na zdrave biljke. Pri tome bacite zemlju u kojoj je biljka bila posađena.
Sve ove bolesti najjednostavnije ćete sprečiti, ukoliko vaše biljke budete pravilno negovali i održavali.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa