4. januar 2018.4. jan 2018.
POVELjA O SARADNjI SEKTORA CIVILNOG DRUŠTVA

SPONA IZMEĐU INSTITUCIJA I GRAĐANA

Povelja je nastala kao rezultat prepoznate potrebe organizacija civilnog društva koje imaju sedište na teritoriji Grada Šapca da se definiše okvir za međusobnu saradnju kao i saradnju sa drugim organizacijama i mrežama na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou
Asocijacija Duga je protekle sedmice u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost Šapca, organizovala potpisivanje povelje sa 23 organizacije civilnog društva našeg grada, u hotelu “Sloboda”.
Organizacije koje su potpisale povelju su: Gradska organizacija invalida rada Šabac, Udruženje likovnih stvaralaca Šapca, Karitas Šabac, Kolektiv - Nezavisna umetnička asocijacija, Udruženje Svetlost, Savez udruženja Roma zapadne Srbije, Asocijacija “DUGA”, Krug 10 – udruženje likovnih stvaralaca, Društvo “Dante Alighieri”, Kombinart, Holodrom, Vozi ulice, Udruženje ljubitelja devete umetnosti “Biberče”, Udruženje dijaliziranih, transplantiranih i bubrežnih invalida ,,Čivija“, Akademija “Saša”, Inicijativa Sačuvajmo Dom JNA, UG “Liga za zdravlje“, Udruženje hranitelja Beograd podružnice Šabac, Valjevo i Loznica, Edukativno - inkluzivni centar Roma Šabac, Udruženje “Mišar” i Udruženje poslovnih žena “ŠAPČANKE”.
Prema rečima Aleksandra Price, predsednika Asocijacije “Duga”, Povelja je nastala kao rezultat prepoznate potrebe organizacija civilnog društva koje imaju sedište na teritoriji Grada Šapca da se definiše okvir za međusobnu saradnju kao i saradnju sa drugim organizacijama i mrežama na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.
-Ovom Poveljom uvažavaju se doprinosi različitih organizacija iz različitih oblasti delovanja, prepoznaju mogućnosti koje jesu rezultat zajedničke saradnje. Povelja definiše širi okvir delovanja i omogućava postavljanje prioriteta kako bi se postigao najbolji efekat delovanja OCD Šapca - ističe Prica.
Svaka organizacija, učestvovala je u pisanju povelje, u oblasti svog delovanja i dala svoj deo ekspertize. Što se tiče ciljeva tu su četiri noseća stuba koji bi u budućnosti trebalo da ojačaju civilni sektor.
-Jedan od stubova jeste povećanje kapaciteta civilnog društva, kako bismo delovali na lokalnom, nacionalnom ali i na regionalnom i međunarodnom nivou. Ono što je bitno, a što ćemo uraditi u toku ove godine je analiza kapaciteta organizacija civilnog društva sa teritorije Šapca, kako bi organizacijama koje nemaju iskustva u pisanju projekata ili u strateškom planiranju mogli da organizujemo treninge, i da sve ono što im nedostaje na neki način preko donatora obzbedimo. Jedino će tako civilni sektor u Šapcu, značiti i građanima Šapca ali i samom gradu.
Aleksandar Prica navodi da je druga bitna stvar bolja saradnja sa Gradskom upravom Šabac, ali takođe i praćenje akcionih i strateških planova na lokalnom nivou.
-Kako se vremena menjaju, menjaju se i potrebe naših sugrađana. Shodno tome, mi bismo podnosili zahteve za izmene i dopune strateških i akcionih planova, u skladu sa potrebama građana. Takođe, u prvih 6 meseci ove godine, želimo da izradimo sva dokumenta koja su nam potrebna za funkcionisanje same mreže i ukoliko organizacije odluče, prijavićemo se kao mreža organizacija civilnog društva i dobiti svoj pečat, a tako ćemo i delovati – navodi Prica.
Značajna stvar, takođe je da se pred međunarodnim i domaćim donatorima obezbede finansijska sredstva za akcione planove, sa teritorije grada Šapca.
-Uvek gledam na organizacije civilnog društva kao sponu između institucija i građana. Mi smo ipak osnovani od strane građana kao nevladine organizacije ili Udruženja građana. U svakom slučaju, osnovani smo kako bismo reagovali i kako bismo neke njihove potrebe ispunili. Kako bi kvalitet života građana u različitim oblastima unapredili. Ukoliko naš grad nema dovoljno finansijskih sredstava o akcionim planovima, zašto mi ne bismo preuzeli jedan deo odgovornosti za naše građane, pribavili iz međunarodnih izvora finansijska sredstva i doneli u naš grad. Mislim da je to sasvim legitimno i što se toga tiče složile su se sve organizacije civilnog društva. To je u stvari samo jedan od naših ciljeva - podizanje kapaciteta kako bi odgovorili na ove potrebe - navodi Prica.
Kako ističe Aleksandar Prica, inicijativa za pisanje povelje potekla je zapravo na jednom od poslednjih sastanaka članova Saveta za rodnu ravnopravnost.
-Kao član Saveta za rodnu ravnopravnost na jednom od poslednjih sastanaka pričali smo o tome šta sve nismo uradili u protekloj godini po našem akcionom planu Saveta za rodnu ravnopravnost. Ustanovili smo da to nismo uradili, jer svi koji smo u Savetu imamo toliko posla u organizacijama i institucijama, da nemamo dovoljno vremena da se bavimo samim akcionim planom. Međutim, u svakom delu akcionog plana piše da može i organizacija civilnog društva da realizuje te aktivnosti. Zašto onda to ne bismo prepustili organizacijama koje imaju ekspertize u određenim oblastima. Tako da sam Savetima za rodnu ravnopravnost predložio da osnujemo mrežu organizacija civilnog društva sa teritorije Šapca – istakao je Aleksandar Prica.

K.Jekić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa