4. januar 2018.4. jan 2018.
DETOKSIKACIJA NAKON PRAZNIKA

Voda, povrće i čajevi

Previše hrane tokom praznika, i to uglavnom one teške, mnogima je ostavilo koji kilogram viška ili barem osećaj težine. Naše telo ima sopstveni sistem za detoksikaciju koji sam izbacuje otrove i nečistoće iz organizma, inače ne bi preživeli. Prilikom unosa teške i masne hrane kao i alkohola najviše pate naša jetra i creva.
Počnite sa većim
unosom vode
„Za početak je dovoljno da povećate unos vode. Naše telo se sastoji od 70 posto vode i voda je naš prijatelj“. To će pročistiti organizam i pomoći jetri da se očisti od masti i nečistoća.
Svemogući limun
Pola limuna iscedite u čašu vode i popijte. Voda može i ne mora da bude topla. Ovaj napitak će podstaći jetru na rad i njen prirodni proces pročišćavanja organizma. Velike količine flavonoida naringenina u limunu smanjuju taloženje masnoća, ubrzavaju proces razgradnje istih i snižavaju nivo triglicerida i holesterola.
Najbolji čajevi
za detoksikaciju
U detoksikaciji tela pomoći će i zeleni čaj, bogat antioksidansima. On ne samo da izbacuje toksine iz organizma, već i povećava funkciju jetre. Od pomoći može da bude i čaj od koprive, koji je odlično sredstvo za pročišćavanje krvi, čaj od semenki lana kao i čaj od maslačka.
Jabuka, dve na dan čisti probavni
sistem
Ako ste preterali s alkoholnim pićima, poput npr. votke preporuka je da umesto vode pijete voćne i sokove od povrća.
„Manje šećera,
više lisnatog
zelenog povrća
Nakon preteranog unosa prerađene hrane, pečenja i šećera vreme je da malo odmorimo. Nutricionisti savetuju smanjenje šećera, alkohola i teške hrane i preporučuju što više zelenog lisnatog povrća i vlakana. Oni će pomoći da organizam „dođe k sebi“ i pročisti se. Dovoljno je da se dve nedelje pridržavate ovakvog režima ishrane, a nakon toga možete da se vratite vašoj uobičajenoj hrani.
Jabukovo sirće
za pročišćavanje
U čašu vode dodajte dve kašičice jabukovog sirćeta i zasladite prirodnim zaslađivačima poput meda, stevije ili javorovog soka. Uz ovaj napitak osećaćete se sito, a on će podstaći i pročistiti probavni sistem. Jabukovo sirće čisti telo razgrađujući suvišne masnoće, a ujedno i neutralizuje enzime koji podstiču nakupljanje i stvaranje masnoća. On odlično deluje na ceo organizam, a između ostalog pospešuje i rad bubrega.
Luk podstiče rad
jetre
U ishranu svakako uključite i luk. Osim što će vas štititi od sezonskih prehlada i gripa, luk će podstaći jetru na proizvodnju enzima koji su zaduženi za izbacivanje otrova iz probavnog sistema.
Zeleno povrće
Nakon praznika pokušajte da nabavite zeleno lisnato povrće poput brokolija, sveže salate, spanaća, kelja i blitve. Sve ove namirnice su zaslužne za eliminaciju svih vrsta otrova iz organizma, uključujući i teške metale, smog, herbicid i pesticide. Posebno je značajan brokoli jer stimuliše proizvodnju enzima koji su zaduženi za izbacivanje toksina iz organizma.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa