11. januar 2018.11. jan 2018.
PROTEKLA GODINA U REZULTATIMA POLICIJSKE UPRAVE ŠABAC

PODACI KOJI OHRABRUJU

Tokom 2017. realizovano je 308 zaplena opojnih droga u kojima je zaplenjeno ukupno 245 kilograma narkotika. Rasvetljeno je oko 70 odsto i krađa i razbojništava. “Želja nam je da se policija vrati na mesto koje joj i pripada”, ističe načelnik PU Šabac Zoran Jevđević
Policijska uprava Šabac po rezultatima rada u godini za nama svrstala se među šest najboljih, od ukupno 27 u republici. Načelnik PU Šabac Zoran Jevđević potvrđuje ovu informaciju, ali ne želi da je stavlja u prvi plan i ističe da su tu da služe građanima koji treba da ocenjuju njihov rad.
Ipak, statistika pokazuje da je Šabac treći po količini oduzete droge, a u samom vrhu je i po zaplenjenom duvanu. Sa druge strane, bilo je manje krađa, znatno manje narušavanja javnog reda i mira, a i broj saobraćajnih nezgoda je bio nešto manji.
-Imamo godinu koja po ostvarenim rezultatima hrabri, ali i obavezuje. Moramo još bolje da radimo, a posebno će nam u fokusu biti borba protiv najtežeg poroka današnjice, narkotika. Tokom 2017. realizovano je 308 zaplena opojnih droga u kojima je zaplenjeno ukupno 245 kilograma narkotika. Najviše je pronađeno marihuane, 181 kilogram, a značajna je i zaplena jednog kilograma heroina. Otkriveno je pet laboratorija za uzgoj marihuane. Samo tokom poslednja dva meseca u dve akcije zaplenjeno je oko 75 kilograma marihuane i uhapšeno šest osoba osumnjičenih za trgovinu drogom, navodi načelnik Jevđević.
Ove brojke su znatno više nego prethodnih godina, kada je broj zaplena uglavnom bio nešto preko 200, najviše do 250 godišnje. Posebno treba istaći da je šabačka policija otkrila prvu laboratoriju za uzgoj halucinogenih pečurki u Srbiji. Radi se o veoma retkoj vrsti gljiva, za čiju proizvodnju su potrebni specifični uslovi i dosta truda.
Među uhapšenim ima dosta povratnika, ali i pojavljuju se i novi dileri. Nije retkost da po hapšenju sud pusti prestupnike do izricanja presude, a za to vreme oni izvrše još nekoliko krivičnih dela.
Tokom 2017. godine zaplenjeno je više od 80 tona duvana i nešto manje od 84.000 pakli cigareta bez akciznih markica. Podnete su krivične prijave protiv 99 osoba, uglavnom zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda i nedozvoljene proizvodnje. Takođe, u saradnji sa drugim državnim organima otkriven je i uništen 31 hektar nelegalnog zasada duvana.
Načelnik navodi da je ovo područje švercerima posebno zanimljivo, jer je pogodno zbog blizine granice i tranzitnih puteva ka Zapadnoj Evropi. Napominje da će i u narednom periodu borba protiv sive ekonomije biti jedan od prioriteta kako Ministarstva unutrašnjih poslova tako i PU Šabac.
Prošle godine najviše je prijavljeno imovinskih krivičnih dela, 2.404 krivična dela opšteg kriminaliteta, od toga 940 protiv imovine. Registrovano je 276 krađa i 36 razbojništava. Obe ove cifre su za oko 20 odsto manje nego u 2016. godini. Rasvetljeno je oko 70 odsto i krađa i razbojništava. Načelnik navodi da je pojačanim prisustvom policije na terenu na delu uhvaćeno 389 izvršilaca krivičnih dela, za 58 više nego godinu ranije.
Uobičajeno je da pripadnici policije intervenišu i van radnog vremena ukoliko se nađu na licu mesta izvršenja nekog krivičnog dela. Tada nije bitno ni što na sebi nemaju uniformu i nisu na izvršenju zadatka.
-Jednom policajac, uvek policajac. Naravno da će svako od nas priteći svojim komišijama i sugrađanima u pomoć. Sa druge strane, imamo i građane koji savesno reaguju na neki događaj i pružaju veliki doprinos rasvetljavanju ili prevenciji krivičnih dela, kaže Jevđević.
Broj prekršaja u oblasti javnog reda i mira prošle godine je smanjen za oko 40 odsto u odnosu na 2016. godinu. Zabeleženo je 930 prekršaja, a godinu ranije čak 1.541. Brojne manifestacije i događaji prošli su bez ikakvih incidenata.
-Obezbeđivali smo veliki broj kulturnih, turističkih i drugih manifestacija, kao i sportskih događaja. Šabac ima više prvoligaša, pa i u fudbalu. „Mačva“ posle 65 igra u najjačoj ligi, a poznato je do kakvih situacija često dođe na fudbalskim utakmicama. Takođe, tu su i “Metaloplastika”, “Medicinar” i Vaterpolo klub “Šabac”. Sve utakmice u Šapcu su prošle bez ikakvih problema. Svi učesnici su bili bezbedni. Građani mogu da budu spokojni i imaju puno poverenje u policiju, poručuje Jevđević.
Znatno je povećan broj evidentiranih krivičnih dela nasilja u porodici. Tome je doprineo i novi zakon. Nasilja verovatno nema više nego ranije, samo ga žrtve sada češće prijavljuju.
-Registrovano je 344 krivična dela nasilja u porodici, za 71 više nego 2016. godine. To je rezultat intenzivnog rada policije i ohrabrenosti žrtava da prijave ovo krivično delo. Nažalost, treba da protekne još vremena dok se svest kod naših ljudi ne promeni i broj ovih krivičnih dela ne svedena neku znatno manju meru, kaže načelnik.
Ministarstvo radi na poboljšanju uslova za rad policije. PU Šabac letos je dobila jedan broj novih vozila. Ostaje da se reši pitanje prostora. Trenutno su smešteni na pet lokacija, a kao trajno rešenje već neko vreme se pominje zgrada Direkcije za agrarna plaćanja. Ove godine taj plan bi mogao i da se realizuje.
-Nova vozila su nam znatno olakšala rad. Doprinela su skraćivanju vremena izlaska patrola na lice mesta, ali i povećala bezbednost intervencija. Za to dugujemo veliku zahvalnost Ministarstvu i ministru Nebojši Stefanoviću koji ulažu izuzetne napore da rad pripadnika policije bude što lakši, a bezbednost građana što veća. MUP i Ministarstvo poljoprivrede rade na tome da bar jedan deo šabačke policije presele u Direkciju za agrarna plaćanja. Najurgentnije je preseljenje iz objekta na Savi koji je dotrajao i iz zgrade u ul. Laze Lazarević koji je u postupku restitucije vraćen vlasnicima, objašnjava načelnik.
Tokom rata i sankcija u Srbiji je granica između kriminalaca i policajaca postala tanka. Narod više nije u policiji video saveznike i prvu instancu kojoj bi se obratili za pomoć. Ohrabruje da se poslednjih godina ova slika menja. Brojnim ličnim primerima požrtvovanja pripadnici policije pokazali su da je njihov poziv da služe narodu. Poverenje građana u policiju polako, ali sigurno se vraća.
-Naš posao je prvenstveno da budemo u službi građana. Želja nam je da se policija vrati na mesto koje joj i pripada, ističe načelnik Jevđević.
Edukacija od malih nogu
Od septembra se u školama sprovodi program “Osnovi bezbednosti dece“. Učenicima četvrtih i šestih razreda pripadnici policije i vatrogasci drže časove o bezbednosti u saobraćaju i na internetu, o štetnom uticaju droga i alkohola, sprečavanju nasilja, kako da se zaštite i reaguju u slučaju požara i drugim temama bitnim za njihovu bezbednost.
Deca aktivno učestvuju na predavanjima i što je najbitnije, sa njih odu sa stečenim znanjem značajnim za svakodnevni život.
-Ovaj program se pokazao kao izuzetno dobar. Važno je deci na vreme ukazati na štetnost nekih pojava, na koje načine one mogu doći do njih i kako da prepoznaju kada neko njihovu iskrenost želi da zloupotrebi. Posebno nam je stalo da njih zainteresujemo za ta predavanja i da na njima steknu dovoljno znanja da ne bi postali žrtve zlonamernih ljudi, ističe Zoran Jevđević.

Jedno ubistvo još nerešeno
Teritorija koju pokriva PU Šabac ima osam opština i oko 350.000 stanovnika. Tokom prošle godine nije bilo događaja koji bi značajnije uznemirili javnost na ovom području.
Dogodila su se dva ubistva. Prvo letos kada je automobil u Prnjavoru eksplodirao, a vozač poginuo, a drugo nedavno ispred kafića blizu centra grada. Prvo je još uvek nerešeno, ali policija i dalje intenzivno radi na tome, dok je u drugom slučaju osumnjičeni odmah uhapšen. Može se reći da su u oba slučaja žrtve imale veze sa kriminalnim radnjama.
M. Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa