24. februar 2011.24. feb 2011.
HRANA SVE ČEŠĆE I VIŠE POSKUPLjUJE

ZA MINIMALAC 165 KILA HLEBA

Početak ove godine, kada su u pitanju poskupljenja, nagovestio je da će prehrambeni proizvodi sve češće i više poskupljivati. Još poraznije je to što najviše poskupljuju osnovne namirnice, poput hleba, mleka, ulja, krompira, što naravno najviše pogađa siromašne
- Strah me je od svakog odlaska u prodavnicu. Moj utisak je da su poskupljenja nekontrolisana i praktično svakodnevna. Zaista, ne preterujem ali ovog februara mi je potrebno za trećinu više para za istu količinu namirnica, kaže naša sugrađanka Jelena Mijatović. Evo vidite, vekna hleba od pola kilograma od jutros košta 50, a juče sam je pazarila za 35 dinara. I polupismenom čoveku je jasno da je to poskupljenje više od 40 procenata. I tako skoro svaki dan me dočeka neka nova cena od koje se šokiram. Ne znam kuda ovo sve vodi, ali znam da je sve više ljudi gladno, da već odavno nemaju ni za najosnovnije namirnice.
I zvanični statistički podaci pokazuju da su cene prehrambenih proizvoda prošle godine češće rasle. Poskupljenja su bila različita. Pojedini proizvodi su poskupeli za 10, a neki čak i 70 odsto za godinu dana. Statističari su tako zabeležili da su meso, mleko, jogurt, jabuke za godinu dana poskupeli od 15 do 30 odsto, a ulje čak 70 procenata. Naravno, ovakav rast cena prehrambene robe najviše pogađa siromašne, ali i one građane koji preko 50 odsto zarade daju na hranu. Plate su izgubile trku sa cenama i taj jaz, po svemu sudeći, biće sve izraženiji. Primera radi, za minimalnu platu koja iznosi 16.530 dinara može se pazariti 165 kilograma hleba.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa