11. januar 2018.11. jan 2018.
ODRŽANO PREDAVANjE U ŠABAČKOJ GIMNAZIJI

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Nedavno je u Šabačkoj gimnaziji održano interesantno predavanje. Olivera Zatezalo, inženjer elektrotehnike, koja radi kao Chief Security Officer za Huawei, kao prva i jedina dama u Upravnom odboru ove globalne telekomunikacione kuće u Kanadi, gimnazijalcima je govorila o veštačkim inteligencijama. Fascinirana savremenim tehnologijama, ne zaboravljajući školu koju voli i u kojoj je svojevremeno bila đak generacije, Oliverina namera je da edukuje i pripremi mlade za poslove budućnosti.
- Internet revolucija koja se dogodila u poslednjih dvadeset godina, uveliko je olakšala način života. Kada sam došla u Kanadu, naši telefonski računi bili su nešto manji od mesečne kirije, a danas je to komoditet. Ponosna sam na svoju generaciju koja je dala veliki doprinos dizajnu brzih i sigurnih telekomunikacionih mreža i omogućila da svi budemo povezani.
Svedoci smo digitalne transformacije u svim sferama života, ali ideja pametnih kuća sa šporetima koji na dugme spremaju jelo od namirnica koji postoje u pametnim frižiderima može da zvuči kao naučna fantastika. Kuće budućnosti imaće svoju zdravstvenu stanicu, mini staklenu baštu, prostor za razonodu u kojoj će se pomoću virtuelne naprave stići bilo gde... Šta tek da kažemo za leteći taksi, ili bežične zdravstvene stanice u kojima će se dijagnostika, ultrazvučni pregledi, čak i operacije, obavljati na daljinu?
- Očekuju nas velike promene u narednih dvadeset godina. Stvari oko nas postaće inteligentni uređaji, a pristup brzom internetu postaće primarni izvor informacija i prihoda. Težište snage prenosi se u Aziju, a mi smo u sredini, na idealnoj poziciji. Sa pametnim, školovanim ljudima, kojima Srbija obiluje, ove promene su moguće kod nas.
U proteklih šezdeset godina, liftboy je zanimanje koje pregazilo vreme, a to, prema Oliverinim rečima čeka sportske sudije i kasirke, kao i one koji se bave pravnim poslovima, prijavom poreza itd. Nezamenjivi su poslovi koji zahtevaju čovekovu veštinu, kao što su zubari, lekari, psiholozi, umetnici...
Šabački gimnazijalci dobili su savet: “Jedina veština koja vam je potrebna, kada završite školovanje jeste veština savladavanja novog znanja, jer svet se brzo menja. Ostanite radoznali”.

M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa