11. januar 2018.11. jan 2018.
„POPUSTILA I DRINSKA DIVIZIJA“
IN MEMORIAM

„POPUSTILA I DRINSKA DIVIZIJA“

BOGDAN SEKENDEK(1930-2018)
Trećeg dana po Novoj godini umro je, u 88. godini Bogdan Sekendek, poznati šabački istoričar, spisatelj, prijatelj, društveni radnik i domaćin koji je imao uzrečicu, na koju je, pred njegovom večnom kućom, na Donjošorskom groblju, podsetio njegov dugogodišnji prijatelj Stevan Simić: „Popustila i Drinska divizija“.
- I, evo, baš uoči Božića zauvek ispraćamo našeg Bogdana Sekendeka, rođenog u Donjem Crniljevu, gde mu je otac bio sveštenik. Školovao se u Nakučanima, Šapcu i Beogradu. Nastavničkim radom se počeo baviti u Draginju, potom u Šapcu, držeći se načela da istoričar neprestano treba da traga za prošlim događajima i ljudima, da sakuplja, predstavlja i tumači informacije o određenim zbivanjima – pomenuo je Simić.
Još kao mlad nastavnik Sekendek je slao priloge za list „Prosvetni pregled“ i časopise: „Pedagoška stvarnost“, „Istorijska praksa“ i „Ekonomika škole“, smatrajući da se istorija mora pratiti i dopunjavati novim činjenicama, ne samo da ne bi bile zaboravljene, već i da bi se temeljitije spoznale, kako bi sputale, takozvane, istoričare u službi dnevne politike i političara.
Zapažena je i njegova radna karijera kao direktora Osmogodišnje škole „Laza K. Lazarević“, pa Zajednice osnovnih škola, gde je postupao u skladu, često isticane misli: da ljude i događaje valja posmatrati, prevashodno, u duhu datog vremena i prostora, sa uzrocima i posledicama.
Po odlasku u penziju, nastavio je sa pisanjem i objavljivanjem knjiga: „Istorijska čitanka naših naravi“, „Prvi srpski ustanak u Podrinju“, „Ratna lukavstva kroz istoriju“, „Male slučajnosti velikih istorijskih događaja“, „Manje poznato, ali zanimljivo“, „O nekim istorijskim ličnostima“, „Naši velikani izbliza“, „Kamičak kojeg više nema“, „Šabačka istorijska pesma“, „Kojekude... njegovim tragom“, „Mišarska bitka“ i „Prvi srpski ustanak u Podrinju – najpoznatiji ustanici“. Jedan je od autora knjige „Dve zlatne godine FK Mačva - Šabac“. U svim dosadašnjim „Čitankama Mišarskog boja“ njegovi napisi su bili na udarnim, prvim stranama. Zapaženi su i njegovi serijali u „Glasu Podrinja“ i Televiziji Šabac.
Široj javnosti je manje poznato da je Bogdan Sekendek bio jedan od osnivača Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ – Mišar. Deset godina je bio predsednik ovog Društva, a skoro će i deset godina kao njegov počasni predsednik. Zadužbinskom društvu je bio toliko posvećen da ga u tome ništa nije moglo da sputa.
- „Sneg gazim i dolazim!“, govorio je Bogdan, izuzetno tačan i disciplinovan, s obzirom i na to da je bio rezervni potpukovnik – još je jedno podsećanje Simića.
Na ekskurzijama „Tragom Karađorđa“, ovaj vrsni predavač je inspirativno kazivao o važnim, ali i manje poznatim dešavanjima u mestima i krajevima koje su pohodili članovi i poštovaoci Zavičanoj društva „Prvi srpski ustanak“ – Mišar. Pri tome je voleo da se našali na račun svoje raspričanosti, iako je, veli, bio „turistički vodič bez licence“.
Nad Bogdanovim poslednjim danima bdili su njegova kćerka Ljiljana i zet Srđan. Posećivali su ga i „njegovi Mišarci“, kako ih je s miljem oslovljavao. A njihov venac su poneli mišarski momci Dušan Simić i Filip Rajković, za koje je napisao scenario za predstavu, izvedenu povodom dva veka Mišarske bitke.

Dragan Mićić

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa