18. januar 2018.18. jan 2018.
EKSPLOZIJA OBLIKA I BOJA
OLIVERA DAJIĆ IZ KOCELjEVE LjUBAV PREMA UMETNOSTI PRETOČILA U IZRADU NAKITA

EKSPLOZIJA OBLIKA I BOJA

Inspiraciju nalazi u svemu oko sebe. U vremenu, životnim događajima, osećanjima...
Pre nekoliko godina, sasvim slučajno, Olivera Dajić iz Koceljeve odvažila se da se oproba u pravljenju nakita. Naime, o novim modnim trendovima saznala je od ćerke Katarine na čiju inicijativu je i uplovila u svet cirkona i perlica koje je prvobitno lepila a potom i prošivala na osnove.
–Prvih nekoliko komada je zapravo uradila Katarina i meni je to bilo veoma interesantno. Na jednom zimskom raspustu nabavile smo repromaterijal i družeći se, počele da se igramo. Na početku to nije išlo baš glatko te je Kaću brzo napustilo interesovanje, ali sam ja ostala uporna - priča ova kreativna učiteljica iz Koceljeve koja je počela sama da istražuje i uči, razmenjuje iskustva sa drugima, usavršava tehnike pravljenja, pronalazi nove načine i primenjuje druge metode. Neumorno je stvarala a interesovanje za njene komade raslo je iz dana u dan. Pratila je modne trendove ali ne po svaku cenu. Nakit koji je pravila dopao se drugima te su ga dame rado nosile.
–Uglavnom sam radila lepljeni nakit. Ali, u poslednje vreme uživam u pravljenju ogrlica koje se prošivaju kao kragnice. Spojila sam sve to što volim da radim u jedno. Uvek sam krojila i prekrajala odeću, ušivala čipke, dodavala svoje detalje. U ovome sam zaista našla zadovoljstvo- otkriva četrdesetšestogodišnja Olivera i dodaje da joj je umetnost verovatno u genima te da je još kao dete pokazivala određenu dozu kreativnosti.
Njen otac se, između ostalog, bavio izradom figura od kamena a u procesu stvaranja učestvovali su svi članovi porodice, te je još kao dete imala priliku da kamenčiće, koje je sakupljao mlađi brat, farba i oslikava.
–Godinama sam pokušavala da pronađem nešto što ću raditi a što će mi prijati. Najviše sam bila zainteresovana za primenjenu umetnost. Jedno vreme sam i slikala ali za to je, osim talenta, potrebno dosta rada i prostora pa sam odustala. Onda se pojavio ovaj hobi koji me zaista ispunjava a, iskreno govoreći, donosi i određenu korist. Ne preveliku, jer nikada ne možeš unapred da izračunaš koliko će materijala trebati da stvoriš određeni komad. Nakit izrađujem prvenstveno iz svog gušta. Volim da vezem i heklam ali se postavlja pitanje čemu sve to. Izrada ogrlica je, ispostavilo se, pun pogodak jer radim ono što volim, u čemu uživam. Spojila sam ono što volim da radim, što volim da nosim i što je upotrebljivo - ističe Olja i dodaje da joj je kod nakita najvažnije da se njoj dopadne te da ima sreće što se to i drugima sviđa.
U njenim kolekcijama moguće je pronaći pregršt različitih oblika i boja. Od svedenijih i elegantnih modela minđuša i prstenja, preko narukvica do vrlo smelih kombinacija ogrlica. Često komadi koje stvara predstavljaju pravu eksploziju boja bez kojih, kako kaže, ne može da zamisli svet. Za izradu minđuša, u zavisnosti od toga kojom su tehnikom rađene, potrebno je do sat vremena, a za one komplikovanije i do tri. Za razliku od njih, izrada ogrlica iziskuje znatno više vremena. U proseku za jedan takav komad nakita potrebno je dva do tri dana efektivnog rada. Više vremena neophodno je za uklapanje perlica i cirkona ukoliko je potrebno postići simetriju, dok su one sa asimetričnim motivima jednostavnije i brže za izradu.
Inspiraciju nalazi u svemu oko sebe. U vremenu, životnim događajima, osećanjima...
–Počeo je da pada sneg, hladno je što me je inspirisalo da počnem da izrađujem ogrlicu koju karakteriše tzv. ledena kombinacija boja, svetlo plava, bela, srebrna... Najmanje uživam u pravljenju naručenih komada u smislu da me neko ograniči i postavi zahteve, dok je u redu kada neko kaže da želi određene boje i prepusti mojoj igri na volju. Takođe, nemoguće je da više puta uradim isti model, tako da je svaki komad zapravo unikat. Sem toga, nema ni svrhe raditi isti model jer ne želim da budemo uniformisani. Dovoljno to činimo sa drugim stvarima - ističe Olivera koja je prilikom odabira životnog poziva poželela da završi primenjene umetnosti ali je od te ideje ipak odustala. Međutim, pronašla je način da radi ono što voli.
–Nikada ne znaš u kom će se trenutku nešto u tebi probuditi. Moj otac nije bio oduševljen idejom da studiram primenjene umetnosti. Sećam se kada mi je rekao da to treba da mi bude samo hobi, pošto se od umetnosti teško živi. I, eto, ja dođoh do toga da mi je hobi koji me opušta i dozvoljava da uvek budem u kreativnom haosu - kaže Olja čiji komadi nakita oplemenjuju odevnu kombinaciju i daju joj jedinstven i prepoznatljiv pečat.

V.Bošković

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa