Info

18. januar 2018.18. jan 2018.
NUPS: KRKOBABIĆEVA REFORMA PENZIONOG SISTEMA

POSLEDNjI UDARAC NA PENZIONERE

Novo udruženje penzionera Srbije (NUPS) ocenjuje da bi „reforma“ penzionog sistema Srbije, ukoliko bi bila sprovedena na način kako je najavio predsednik PUPS-a i ministar bez portfelja Milan Krkobavić, bila pogubna za penzionere u Srbiji i da bi još više pogoršala njihov i ovako katastrofalan položaj. Tako zamišljena reforma ugrozila bi sadašnje penzionere, a još je opasnija za one koji tek postaju penzioneri jer sadašnja niska primanja zaposlenih ne omogućavaju stvaranje fondova kao u razvijenim zemljama, pa bi osnovica za penziju bila dodatno smanjena. Navedena reforma može se svesti na nameru da se penzioni fond ugasi, a da penzioneri zavise od uplaćivanja doprinosa privatnim fondovima.
Tragikomično je da se Milan Krkobavić poziva na „produženje ljudskog života, tehnološki napredak“ (RTS , 12.01.2018, 08:07) jer je procenat smrtnosti srpskih penzionera, nakon smanjenja penzija koje je uticalo na niži standard i nemogućnost adekvatnog lečenja, značajno povećan. To što je povećan standard porodice Krkobabić i rukovodstva njegove partije ne znači da se srpskim penzionerima povećao standard, a za smanjenje standarda odgovorna je partija Milana Krkobabića i Vlada Srbije. Milan Krkobabić, najodgovorniji je za sramni i neustavni zakon kojim se penzioneri reketiraju, terorišu i otima im se lična imovina. Čovek koji je pretio penzionerima da će ostati bez penzija ako ne glasaju za njegovu koaliciju, u pripremi za beogradske izbore pokušava preko Javnog servisa da priča bajke i izražava strepnju za sudbinu Fonda kojim njegova partija raspolaže kao da je privatna imovina
„Penzije nikada nisu smele postati budžetska kategorija, to je urađeno svesno da bi se manipulisalo penzionerima kao sigurnim glasačima. Krkobabić je doprineo ne samo diskriminaciji penzionera već i podelama među njima, na „zaštićene“, one koji imaju penziju do 25.000 dinara od koje ne može ni da se životari, i terorisane. Jednima otima da bi drugima davao, te misle da im je „dobro“ i da ova vlast misli na njih, što neka druga možda neće, te ne kuka zbog penzija od kojih ne može da se živi i ne vidi da su svi kažnjeni neusklađivanjem penzija sa platama i rastom cena na malo.
„Neophodna je reforma u pravcu vraćanja upravljanja Fondom i njegovom imovinom od strane penzionera, sprečavanje prodaje banja, racionalizacija administracije Fonda, a što se tiče države, da obezbedi za najviše godinu dana da minimalne plate budu u visini cene potrošačke korpe. Davanje subvencija stranim „investitorima“ da bi radnicima davali minimalne plate je nedopustivo. Iz tih plata se ne puni fond i ne obezbeđuju penzije za te zaposlene“- ističe Dragica Minić, predsednik Novog udruženja penzionera Srbije.
Novo udruženje penzionera Srbije
Prof dr Dragica Mini
ć

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa