25. januar 2018.25. jan 2018.
ASTOR SPASAO PORODICU
SALKUNIĆI IZGUBILI SVE U POŽARU

ASTOR SPASAO PORODICU

Tokom grejne sezone svake godine dođe do ponekog većeg požara. Prošle godine, sa prvim hladnim danima, gorela je kuća u Pop Lukinoj ulici, a tada nije došlo do veće štete. Nažalost, ovog puta jedna porodica nije bila te sreće.
Prošle sedmice reakcijom ljubimca porodice Salkunić i brzom intervencijom vatrogasaca izbegnuta je velika tragedija u ulici Stojana Čupića u naselju Kamičak. Ipak, dvojna spratna kuća gotovo je potpuno izgorela.
Salkunići su ostali bez svega materijalnog, ali je sačuvano ono najvažnije, životi. Dok je Rado bio u trećoj smeni u “Eliksiru” njegove supruga Vesna i ćerka Irena spavale su u kući kada je varnica izazvala požar u napuklom odžaku. Sve se desilo oko 3:30 ujutru, a vatra je prvo zahvatila krov.
-Naš pas Astor koji spava u kući lavežom je probudio moju ženu. Kada je izašla iz sobe hodnik je već zahvatila vatra. Bila je dovoljno prisebna da pozove policiju, jer broja vatrogasaca u tom trenutku nije mogla da se seti. Oni su obavestili vatrogasce. Posle toga je javila meni i kada sam došao svi su već bili tu i gasili su, priča Rado.
Irena boluje od teškog oblika astme tako da je sa majkom jedva uspela da na vreme izađe iz kuće koja je gorela. Zapaljena lamperija i krovni podšiv padali su po njima.
Kuću dele sa Radovim sinovcem, čiji deo je dosta spašen. Međutim, na spratu nije ostalo ništa. Sve je ugljenisano. Nekoliko dana kasnije šut se još raščišćava.
-Sve materijalno smo izgubili. Imali smo nešto novca u kući. Uzeo sam pozajmicu od firme da bismo ćerki mogli da obezbedimo more, koje za nju znači život. Sada je i to izgorelo. Klima kupljena na kredit, tek što je isplaćena, istopila se. Televizor, koji smo isto sada isplatili, izneli su vatrogasci. Oni su nam bar nešto spasli, kaže Rado.
Kuće u komšiluku nalaze se dosta blizu jedna pored druge. Deset vatrogasaca sa tri vozila sprečilo je da se požar proširi i na druge objekte. Kući su prišli iz kumšiluka, preskačući ogradu.
Salkunići sada strahuju da se Irenino zdravlje još više ne pogorša zbog stresa. Iako su im komšije i prijatelji nudili smeštaj odlučili su da ipak borave u pomoćnom objektu u svom dvorištu.
Pomoć im je neophodna, a za sada je stigla samo od “Humanog srca Šapca” i Ruže Popović. Pored građevinskog materijala Fond je obezbedio i radnike koji će raditi na rekonstrukciji kuće. Čak i kada kuća bude obnovljena to će biti tek početak za porodicu koja je ostala bez nameštaja, garderobe, dokumenata, uspomena.
-Imali smo jedan normalan život u koji smo žena i ja uložili 25 godina. Kuća je ozidana 1983. godine. Kasnije smo nas dvoje polako dodavali i stvarali mesto za našu porodicu. Sve je nestalo u trenutku. Jedna varnica uništila je sve što smo godinama gradili, kaže Rado i dodaje da uprkos tome što je dimnjak čišćen bio je napukao i varnice su zahvatile gredu.
Obratili su i se i Gradskoj upravi sa molbom za pomoć. Dok ne stigne odgovor, Salkunići zahvaljuju Ruži Popović i vatrogasno-spasilačkoj jedinici.
Iako se neke nesreće ne mogu izbeći, treba maksimalno smanjiti šansu da se one dogode. Odžake treba održavati i proveravati na vreme i povesti pažnju o tome gde se odlaže pepeo. Najčešći uzroci ovakvih požara upravo su dimnjaci koji nisu očišćeni.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa