25. januar 2018.25. jan 2018.
NOVI NAMET VOZAČIMA ZBOG NAKNADNE PAMETI

MENjAJU TABLICE SA KVAČICAMA

Vlasnici registarskih tablica koje sadrže latinična slova Č, Ć, Š, Ž i Đ, kao i slova “Y” i “Nj” a koji ovih dana registruju vozila nemaju razlog za strahovanje da će morati da plaćaju za nove tablice „bez kvačica“.
Iako su poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, još prošlog leta izbačena slova sa dijakritičkim znacima koja su posebno nervirala vozače i zadavala im probleme, pogotovo pri plaćanju parkiranja, vlasnici takvih tablica ipak će ih zadržati prilikom registracije.
Do njihove promene će doći tek kada budu morali da menjaju saobraćajnu dozvolu čiji datum važenja je jasno istaknut na poleđini.
Promena tablica i saobraćajne dozvole je trošak od oko 3.500 dinara. Nove registarske tablice za putničko vozilo koštaju 2.190 dinara, dok je cena nove saobraćajne dozvole 1.314 dinara.
- Odredbe člana 5, 7, 8 ,9 i 10 Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, kojima je propisano da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i Nj odnosi se na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, motokultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor - navode iz MUP i napominju da se ova odluka o slovnom delu ne odnosi na oznake registarskih područja, odnosno grada u kome je registrovano vozilo.
Interesantno je da iz novog pravilnika, objavljenom u Službenom glasniku 21. jula 2017. godine, nije izuzeto latinično „iks“, koje će se i dalje nalaziti na novim tablicama, kako nam je rečeno zbog taksija.
Izmenjen je i član 29, gde se umesto reči sedam nalazi devet, te se pravo korišćenja izabranih znakova na registarskim tablicama od dana izdavanja produžilo za dve godine.
Pitanje koje se nameće odnosi se na odgovornost države koja je najpre propisala da sva slova mogu da budu na tablicama, a sada se setila da postoje određeni problemi, naročito prilikom odlaska u inostranstvo, i da praksa sada mora da se promeni.
Koliko nam je poznato, jedan od ljudi koji sve ove godine radi na registracijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova predlagao je da se primeni švajcarski “recept” po kojem bi svaki grad dobio broj i na taj način bi se izbegao problem sa našim slovima.
“ŠA” ostaje
- S druge strane, postavlja se i pitanje šta se dešava sa slovima gradova poput Šapca, Čačka, Bogatića. Za sada ta slova ostaju, a ne ostaju ta ista slova u nastavku registracije. I ostaće verovatno dok se neko za nekoliko godina ponovo ne bude setio da narodu naplati izradu novih tablica i dozvola – rekli su nam u jednoj agenciji za registraciju vozila u Šapcu.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa