25. januar 2018.25. jan 2018.
POČETAK SELEKTOVANjA OTPADA
EFEKTI PILOT PROJEKTA U JKP “PROGRES” KOCELjEVA

POČETAK SELEKTOVANjA OTPADA

Pre gotovo tri meseca duž Nemanjine ulice u Koceljevi umesto kontejnera postavljene su stubne kante dok su domaćinstvima i vlasnicima poslovnih objekata na korišćenje date po dve kante namenjene za odlaganje brzo razloživog kućnog otpada, odnosno za plastiku, staklo i papir. Reč je o pilot projektu čiji je krajnji cilj prikupljanje otpada u celom mestu i njegova selekcija.
Prilikom preuzimanja korisnici su obavešteni o načinu ponašanja i rasporedu odvoženja smeća kao i o posledicama u slučaju oštećenja kanti. U slučaju namernog oštećenja ili onog koji je prouzrokovan nesavesnim postupanjem građani su dužni da nadoknade štetu.
–Izdato je 150 reversa, što znači da je podeljeno 300 kanti, a duž ulice postavljeno je više od 40 stubnih. Tom prilikom jasno je naznačeno da će se smeće odvoziti utorkom i četvrtkom. To podrazumeva da kante budu isključivo u dvorištima a da se u dane pražnjenja iznose van njega. Međutim, to nije slučaj i mnogi to pravilo krše svakodnevno čime povećavaju rizik od mogućeg oštećenja - izjavila je stručni saradnik za zaštitu životne sredine u JKP “Progres” Marija Terzić.
Reakcije meštana na ovaj pilot projekat su uglavnom pozitivne. Kažu da je ulica sada urednija te da su kontejneri u pojedinim delovima predstavljali pravo ruglo jer je rasuto smeće oko njih bila česta slika. Neretko se dešava u toku grejne sezone da nesavesni građani u njih prosipaju neugašen pepeo i prouzrokuju paljenje sadržaja.
Sa druge strane ima i onih žitelja Koceljeve koji smatraju da se novopostavljenim kantama nije postigao željeni efekat jer je to samo jedna karika u lancu te da bez funkcionisanja trasnfer stanice i regionalne deponije na Ubu ovu oblast nije moguće urediti.
Nadležni u opštinskoj upravi ističu da se projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije neopasnog otpada “Kalenić” pomerio sa mrtve tačke. Realizacija je od međuregionalnog značaja jer će je koristiti opštine Kolubarskog, pojedine samouprave Mačvanskog okruga i područja Grada Beograda. Izgradnjom ove deponije u Valjevu, Obrenovcu, Lazarevcu, Ubu, Barajevu, Vladimircima, Lajkovcu, Mionici, Koceljevi, Osečini i Ljigu nadaju se konačnom rešenju problema u oblasti odlaganja komunalnog otpada.
Prema analizama Tehničkog fakulteta iz Novog Sada procenjuje se da na dnevnom nivou svaki žitelj Koceljeve odloži oko 1,5 kilograma smeća, što je četiri puta manje u odnosu na svetske standarde. Ipak, nadležni u komunalnom preduzeću ističu da se količina otpada utrostručila nakon postavljanja kontejnera, posebno u rubnim delovima Koceljeve.
Sezonske analize pokazuju da se u toku jedne nedelje prikupi skoro 564 tone smeća u čijem sastavu je najviše biorazgradivog otpada (oko 60 odsto). Gotovo deset odsto čini staklo a nije zanemarljiv ni udeo papira i kartona. Nadležni se nadaju da će se svest građana probuditi i da će shvatiti značaj selektovanja i reciklaže jer je otpad u svetu sirovina.
V. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa