25. januar 2018.25. jan 2018.
Pčelarstvo

MAČKE NA USIJANOM PČELINjEM KROVU

Med može da stoji, može se kalkulisati sa cenom i prodati posle dve ili tri godine. Pčelarstvo je lep zanat a teko onda i posao. Sve se može pomeriti za jedan dan
Topla jesen i još toplija zima pogodovale su najviše glodarima, množili su se k”o miševi, i počeli da nanose štetu ne samo usevima već i pčelinjacima. Košnice su u opasnosti a lek za to ima Branko Mijić. Jedan od najpoznatijih pčelara u regionu, predsednik udruženja pčelara, savetnik mladim pčelarima ima lek za to. Branko voli mačke!
-Nemoj da neko to pogrešno razume-kaže ovaj još uvek neoženjen pčelar. U ovom periodu nema velikih poslova ali treba obilaziti košnice, proveriti kako stoje na postoljima, da nisu postolja poklekla usled padavina i kiša, i staviti neke teže predmete na poklopce da ih vetar ne bi odneo. Ko nije uradio zaštitu od miševa na vreme sada je trenutak. Proveriti da li ima istrulelog saća ispred košnice, to je siguran dokaz da u košnici ima miševa. Neko utopljavanje ne bih savetovao. Samo dovoljno hrane i higijenska pojilišta malo ranije. Nemam podataka koliko su miševi oštetili košnice kolegama ali u suštini treba koristiti zdrave košnice koje nisu ni šuplje ni trule. Miš može ući samo na jedno mesto u takvim košnicama a mi pčelari imamo iskustva i taj ulaz zaštitimo posebnim češljevima koji pčele mogu prolaziti. Nije loše imati i poneku mačku jer je i to vid borbe. Ja imam dve mačke koje opslužuju 200 košnica. Miševi najčešće koriste sneg da bi se kretali i do pčelinjaka, do hrane. Zato pčelinjak i treba očistiti, da nema ostataka trave ili slame čime se sprečava da se miševi legu, pojašnjava Branko svoju ljubav prema mačkama.
Nova godina za pčelare ne počinje 1. januara niti 15. januara, počinje ranije, u avgustu kada se završava pčelarska sezona i kada počinje nova. Ova zima je, kako svi pričaju malo, je čudnija i malo toplija ali ne bi trebala da pravi probleme pčelarima. Ko je ostavio zalihe hrane neće imati problema.
-Može da bude problema ako voće krene rano kao i ostalo medonosno bilje. Usled hladnog vremena u proleće ili ranog medenja pčele ne bi mogle posećivati cvetove pa bi došlo do problema za pčelare, kaže Mijić.
Njegovo pčelarenje je počelo sa ocem ali i sa babom koja ih je prva uputila u taj posao. Pored dvoumljenja voćarstvo ili pčelarstvo, odluka je pala lako. Med može da stoji, može se kalkulisati sa cenom i prodati posle dve ili tri godine. Pčelarstvo je lep zanat a tako onda i posao - kaže Mijić i naglašava da ima vremena za sve drugo. Sve se može pomeriti za jedan dan. Ne zavisi od mnogo ljudi, u medobranju je potrebno troje ili četvoro ljudi i to se obično nađe u porodici ili među prijateljima ili početnicima koji su zainteresovani da to nauče i vide kako sve to izgleda.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa