25. januar 2018.25. jan 2018.
SVE VIŠE OBOLELIH OD MALIH BOGINjA

DANAK NEODGOVORNOSTI POJEDINACA

Male boginje uzimaju maha i na teritoriji Šapca. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Šabac, na teritoriji koju oni pokrivaju od morbila je obolelo 14 osoba. Na teritoriji Šapca male boginje ima 11 osoba, od toga je troje iz Lipolista, a ima ih i u Majuru, Šapcu, Pocerskom Pričinoviću. Na području Vladimiraca obolelo je troje i svi su iz Mehovina.
Prema rečima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje, dr Nebojše Sofranića, epidemija je prijavljena u Lipolistu i Mehovinama, a Ministarstvo zdravlja donosi odluku da li će epidemiju i proglasiti.
Od obolelih samo je četvoro dece dok su ostalo odrasli. Deca nisu vakcinisana, a odrasli ili takođe nisu primili vakcinu ili im je vakcinalni status nepoznat, što znači da se ne sećaju da su vakcinisani ili da ne postoje dokazi da jesu.
Nažalost, danak neodgovornosti drugih poneli su oni najmanje krivi. Dvoje obolele dece još nije ni steklo uslov za vakcinaciju, jer su mlađi od godinu dana. Roditelji koji više veruju internetu i propagandi antivakcinalnog lobija i pojedinih javnih ličnosti na ovaj način ne ugrožavaju samo svoju nego i tuđu decu koja iz nekog objektivnog razloga ne mogu da prime vakcinu.
Bolest koja je trebalo da bude iskorenjena u 21. veku u Srbiji je uzela već tri života. Podsećamo, sva deca do 14 godina koja nisu vakcinisana još uvek mogu da prime vakcinu.
ZABRANA POSETA NA PEDIJATRIJI
Od protekle nedelje zabranjena je poseta pacijentima u Službi pedijatrije u Opštoj bolnici Šabac. Razlog je prevencija širenja malih boginja koje su se pojavile u Šapcu i Vladimircima. Zaposleni u Službi za infektivne bolesti vrše pojačan nadzor nad poštovanjem naredbe o zabrani poseta, koja je u ovoj Službi trajna.
Restrikcija poseta će važiti do daljnjeg. Trenutno je u Šapcu od malih boginja obolelo 11 osoba, a na području Vladimiraca tri. MINISTARKA ZORANA

M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa