1. februar 2018.1. feb 2018.
GRAD ĆE POMOĆI MLADIM POLjOPRIVREDNICIMA
Mladi ljudi, nove ideje

GRAD ĆE POMOĆI MLADIM POLjOPRIVREDNICIMA

Lekovito osvajanje sveta
Kada je Srđan Aleksić iz Dobrića krenuo u neizvesnost proizvodnje lekovitog i aromatičnog bilja, zajedno sa pet drugara a niko od njih nije napunio ni tri decenije života, naišao je na silne prepreke. Starije komšije su bile nepoverljive i zbog nove proizvodnje ali i zbog zadrugarstva. Ipak grad Šabac je stao iza mladih proizvođača. Oni su svojom idejom, kako kažu, uspeli da objedine četiri od jedanaest projekata pomoći razvoju poljoprivrede koje već godinama sprovodi nekadašnja Direkcija za poljoprivredu a sada Odeljenje za poljoprivredu. Pomoć će stići kroz saradnju sa austrijskim partnerima. Proizvodni pogon i domaćinstvo Aleksića posetili su zamenik gradonačelnika grada Šapca Dušan Kostadinović, načelnik Odeljenja za poljoprivredu doktor veterinarske medicine, specijalista, Vladimir Špegar i poljoprivredni stručnjaci lokalne samouprave.
- Zahvaljujući mobilnim sušarama i projektu koji sprovodimo sa partnerima iz IDC-a naši poljoprivrednici su u prošloj godini zaradili značajno više nego prethodnih godina jer su prodavali, umesto sirovog voća i povrća što je bila praksa, sušeno koje je bilo skuplje. Očekujemo da se isto desi sa proizvođačima lekovitog i začinskog bilja koji će, siguran sam, osetiti sve benefite udruživanja građana. Grad će nastaviti da podržava udruživanje i da podržava proizvođače da na tržište plasiraju finalne proizvode. Iskustvo koje smo imali sa voćarima, koji sada svoje proizvode prodaju pod brendom „Zadruga“, je odličan primer i verujem dobar podsticaj za sve druge proizvođače da krenu istim putem. Vidimo da inicijativa postoji a na nama kao lokalnoj samoupravi je da pomognemo merama koje će dovesti do toga da poljoprivrednici zarade više, kaže zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović.
Projekti koje gradska samouprava realizuje već duži niz godina pomaže poljoprivrednicima i samim tim razvoj poljoprivrede u našem regionu.
- Poseta proizvođačima lekovitog i aromatičnog bilja je i primer da smo uspeli u nameri da edukujemo proizvođače, da ih usmerimo u proizvodnje gde mogu zaraditi više i pomoći im da svoje proizvode plasiraju na pravi način. Spojili smo četiri projekta, među kojima je i najnoviji kroz koji će grad pomoći sertifikaciju organske proizvodnje. Od početnih saveta stigli smo do konačnog proizvoda. Ovi mladi proizvođači su uradili baš ono što smo hteli da postignemo. Prvo su se opredelili za proizvodnju u kojoj postoji perspektiva, zatim su se udružili, jer je to jedini način nastupa na velikim tržištima a konačno imaće i mogućnost da taj svoj proizvod prerade i prodaju kao gotov proizvod a ne kao sirovinu. Kao što ste upoznati, grad Šabac je u saradnji sa austrijskim partnerima i IDC-om obezbedio četiri mobilne sušare za voće, povrće i aromatično bilje. Kada sve to spojimo dobićemo profit i sreću za proizvođača, njegovu porodicu a samim tim i grad. Meni je drago što sve više naših sugrađana prihvata činjenicu da Odeljenje za poljoprivredu nema vremena za politiku ali ima za poljoprivredne proizvođače. Imamo i ideje kako da svi živimo bolje i znamo kako da te ideje pretvorimo u stvarnost, dodaje Vladimir Špegar
Srđan Aleksić i njegovi prijatelji osnovali su specijalizovanu zadrugu „Natura Balkanika“. Specijalizovanu za organsku proizvodnju lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja. Za sada su prva novoosnovana zadruga ovog tipa u regionu.
-Mislim da smo četvrti u Srbiji specijalizovani za ovaj posao. Prošle godine smo proizvodili neven a ove godine planiramo smilje, neven i beli slez. To sve proizvodimo na oko 10 hektara. Prošla godina je bila malo teža zbog suše, imali smo 50 tropskih dana ali nadamo se da će ova biti bolja. Imali smo svoju sušaru, napravili smo je po principu „koliko novca tolika i sušara“ ali smo se malo preračunali jer smo imali po jednom branju 300 i više kilograma sirovog cveta a u nju stane tridesetak kilograma. Prošla godina je bila dobra za sušenje zbog velikog broja sunčanih dana. Proizvode smo za sada plasirali na rusko tržište ali smo u pregovorima i to završnim sa češkom firmom koja izvozimo na tržište Evropske unije, kaže Aleksić i dodaje da za proizvode postoji zainteresovanost i arapskih zemalja Libana i Ujedinjenih Emirata.
Ipak, zadrugarima je najbitnije rusko tržište jer do sada niko iz Srbije nije pokušao da „osvoji“ Rusiju lekovitim i začinskim biljem. Zadruga planira i proširenja kapaciteta jer ima kooperante iz Uba, Lajkovca, Bogatića. Cena proizvoda se zna čak i više godina unapred, ugovori su na deset i dvadeset godina tako da su proizvođači sigurni. Grad Šabac će obezbediti, kroz jedan od programa podrške, i potrebne sertifikate a mladi zadrugari kažu da će im na jesen biti potrebno 70 radnika kada na red dođe beli slez.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa