1. februar 2018.1. feb 2018.
DECA ZASLUŽUJU NAJBOLjE
RAZGOVOR SA DIREKTORKOM PREDŠKOLSKE USTANOVE “NAŠE DETE” SANDROM MIĆIĆ

DECA ZASLUŽUJU NAJBOLjE

Šabac ostaje grad bez liste čekanja na mesto u vrtiću, a za rad Predškolske ustanove iz budžeta grada godišnje se izdvoji 2,4 miliona evra – što praktično znači da grad za svako dete mesečno izdvoji od 18 do 27 hiljada dinara, odnosno da je vrtić potpuno besplatan za 1.355 od ukupno 3.300 mališana, dok ostale porodice participiraju u finansiranju troškova boravka, u skladu sa zakonom i pravilnikom, plaćajući najviše jednu četvrtinu ukupne cene – kaže Sandra Mićić, direktorka Predškolske ustanove „Naše dete“
U šabačkim vrtićima danas je oko 3.300 dece, što predstavlja visok stepen obuhvata mališana vaspitno obrazovnim radom, ako se ima u vidu da u populaciji uzrasta od šest meseci do polaska u školu ima ukupno 6.500 mališana. Ovih dana predstavnici Predškolske ustanove i Grada Šapca razgovarali su sa predstavnicima Fondacije „Novak Đoković“ o detaljima izgradnje vrtića u Prnjavoru, za koji je urađena projektna dokumentacija, sproveden postupak javnih nabavki i dobijena građevinska dozvola. Izgradnjom ovog objekta stvoriće se mogućnost da odlične uslove za odrastanje, rad i razvoj ima još oko 150 dece, a najmlađi na seoskom području prvi put će dobiti jaslice, kažu u ovoj ustanovi.
- Ovo su dobre vesti za našu decu, porodice i sve nas, jer predstavljaju krunu naših napora da svakom detetu obezbedimo jednake uslove za odrastanje. Veoma je važna upravo činjenica da mi već duže vreme nemamo listu čekanja, što roditeljima mnogo znači. Osim toga, racionalizacijom troškova uspevamo da, poštujući sve normative, bez viška zaposlenih, proširujemo mrežu vrtića, obuhvat dece i podižemo nivo kvaliteta boravka dece u vrtiću. Sistem mora biti racionalan i održiv, a, osim racionalizacije troškova, velikog entuzijazma zaposlenih i posvećenog rada, to se postiže i značajnom podrškom grada, koji iz budžeta godišnje izdvoji 2,4 miliona evra, subvencionišući boravak dece u vrtiću, jer veliki broj porodica ostvaruje pravo na različite benefite.
Imajući to u vidu, kako i na koji način se finansira rad ustanove?
- Različiti benefiti porodicama sa više dece i materijalno ugroženim porodicama treba da olakšaju roditeljstvo, čime postižemo da 1.355 dece potpuno besplatno boravi u vrtiću. Jer, boravak u vrtiću za svako treće dete u porodici plaća Grad – to roditelje ništa ne košta. Besplatan boravak u vrtiću imaju i korisnici materijalne pomoći, deca bez roditeljskog staranja, deca sa smetnjama u razvoju, kao i deca u mešovitim grupama i igraonicama na seoskom području za uzrast od 3 do 5,5 godina. Besplatan je, u skladu sa zakonom, i četvoročasovni pripremni predškolski program. Važno je da istaknemo i da korisnici dečjeg dodatka, kojih je 180, plaćaju samo 10% ukupne ekonomske cene, dok ostatak plaća Grad. Od ove godine prvi put smo uveli i olakšicu za boravak drugog deteta u vrtiću, kojem je cena umanjena za 20%, a roditelji ne treba da za ostvarivanje ovog prava sakupljaju nikakvu dokumentaciju, već će sve uraditi naše službe, a njima će biti poslati aneksi ugovora. U našoj ustanovi je trenutno 215 dece, koja ispunjavaju ovaj uslov. Ako izuzmemo sve pomenute kategorije, gde boravak dece u vrtiću grad plaća u potpunosti ili u iznosu do 90 %, od ukupnog broja naših mališana za oko 1.200 dece roditelji finansiraju jednu četvrtinu ukupne cene. Verujem da je za neke porodice i ovo značajan izdatak, pa molim sve roditelje da maksimalno iskoriste svako svoje pravo na benefite, jer porodice koje po članu domaćinstva imaju manje od 8.587,50 dinara, imaju pravo na dečji dodatak, a, kao korisnici dečjeg dodatka plaćaju samo 10%, odnosno iz ovog prihoda pokrivaju finansiranje boravka deteta u vrtiću. Pritom moramo imati u vidu da su u nekim gradovima, gde u vrtićima nema dovoljno mesta za decu, roditelji primorani da sami angažuju nekog, što dnevno košta oko hiljadu dinara, plus, svakako, svi drugi troškovi – kaže direktorka Predškolske ustanove.
Šta znači povećanje obuhvata dece i kako se to postiže?
- To je važna tema, jer zadire u same osnove organizacije predškolskog obrazovanja i način funkcionisanja, što je bilo i predmet opsežne analize koju je radila Kancelarija UNICEF-a u Srbiji. Ovo istraživanje pokazalo je da je obuhvat dece uzrasta od 3 do 5,5 godina na nivou Srbije 47-48%, dok smo mi uspeli da ostvarimo obuhvat od 83% ove dece različitim aktivnostima i programima boravka u vrtićima. Pripremnim predškolskim programom na nivou Srbije obuhvaćeno je oko 95% dece, a kod nas je to 100%, jer smo, ulažući posebne napore, stigli do svakog deteta i otvorili mu vrata vrtića i pripreme za školu. Ovo je važno upravo zato što i ovo i druga stručna istraživanja pokazuju da su predškolskim obrazovanjem u većoj meri obuhvaćena deca u gradu i bolje stojećim porodicama, dok je to ređe slučaj sa decom na selu i u materijalno ugroženim porodicama. Naša ustanova je, različitim aktivnostima, uspela da postigne veoma visok procenat obuhvata dece, posebno na selu, gde smo formirali 38 grupa, obuhvatajući područje svih sela, samo u prošloj godini upisali smo 700 dece više širenjem mreže, a da to nije obavezujuće, već povećava dostupnost i pravednost, a ovakve mere su i neposredna, a ne deklarativna, podrška mladim roditeljima i njihovom ostanku na selu.
Šta su prioriteti u daljem radu i najveći izazovi?
- Deca nisu naš posao, već naša ljubav. Učimo sa njima i kao ustanova, rastemo sa njima. Svesni smo velikog poverenja koje roditelji imaju kada nam svakodnevno povere najvrednije što imaju - svoju decu. Upravo to poverenje i ljubav nas vode u svakodnevnom poslu, pa sam uverena da je to najsigurniji temelj za svaki budući rad. Tako ćemo nastaviti i u narednom periodu, kvalitetom čuvajući ovu dugu tradiciju. U prethodnom periodu smo otvorili nove vrtiće, ukinuli listu čekanja, proširili obuhvat dece, uveli elektronske prijave i dobili najvišu ocenu eksterne evaluacije za svoj rad, što su dokazi profesionalne spremnosti zaposlenih i adekvatnog odgovora ustanove na potrebe dece i njihovih porodica. To će biti naš zadatak i u narednom periodu.
SVI ULAŽEMO
U FINANSIRANjE
PREDŠKOLSTVA
Grad nam je velika podrška u radu, a roditelji naš važan partner i saveznik u odgajanju, vaspitavanju i obrazovanju dece, a odnos sa njima gradimo na saradnji i poverenju. Zato je važno da i o svim elementima finansiranja boravka dece u vrtiću govorimo potpuno javno i otvoreno. Evo praktičnog primera: imajući u vidu da je ekonomska cena boravka dece u vrtiću 27.270 dinara, jedan dan u vrtiću košta 1.239 dinara po detetu: za vaspitno obrazovni rad, negu, preventivnu zdravstvenu zaštitu i ishranu - 4 obroka sa dnevnim potrebama za pravilan i zdrav razvoj deteta prema uzrasnim normama. Porodica u ovom iznosu učestvuje sa 311 dinara, dok preostalih 928 finansira grad iz budžeta, odnosno svi poreski obveznici. U situacijama kada dete izostane, roditelj plaća, po zakonu, polovinu od 155,5 dinara, a grad 1.083,5 dinara, jer angažovanje vaspitača ostaje, kao i svi drugi režijski troškovi koji se ne mogu otkazati – pojašnjava direktorka ustanove.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa