3. mart 2011.3. mar 2011.
SRPSKI MLEKARI U POSETI AUSTRIJSKIM I NEMAČKIM KOLEGAMA I NA SAJMU POLjOPRIVREDE U SENT GALENU

RASTE POTRAŽNjA ZA KVALITETNOM SELEKCIJOM

Šabačka Mlekara organizovala je nagradno putovanje za 25 najvećih poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača mleka. Tokom šestodnevnog stručnog i turističkog putovanja, od 22. do 27. februara stočari su obišli farme u Austriji i Nemačkoj, kao i Sajam poljoprivrede u švajcarskom gradu Sent Galenu
Osim klasične kupovine stoke na pijacama i farmama, poljoprivrednici su u austrijskom gradu Amštetenu prisustvovali, za njih novom, ali za Austriju najčešećem načinu prodaje stoke. Reč je o aukcijama preko kojih se godišnje proda 90 odsto grla. Kupci dolaze iz svih zemalja a zbog velike konkurencije cena dostiže i do 2.500 hiljade evra po grlu, što je gotovo duplo više nego u Srbiji.
- Ono što sam ja video, ovih par stotina grla, ovde lošeg govečeta nema. Cena je visoka za naše uslove, ali se nadam da ćemo nekada moći i mi da ih nabavimo ““ kaže Bogdan Đuričin, poljoprivrednik iz Novog Bečeja.
Jednom od najvećih ovdašnjih farmera, Zoranu Jadranoviću, osim načina prodaje i kvaliteta grla, svidela se tradicija koju Austrijanci neguju.
- Videli smo da oni svoje krave pre prodaje peru, šišaju i sređuju. Takođe, na aukciju dolaze svi, cele porodice sa malom decom ““ kaže Zoran Jadranović iz Dobrića.
Richard Pichler, inženjer agronomije i jedan od menadžera aukcije kaže da je veoma zadovoljan aukcijskom prodajom junica u ovom delu Austrije. Sve tri rase ““ mrko goveče, crno belo i simentalac prodaju se dobro.
- Potražnja za kvalitetom i selekcionim rasama stalno raste. Ovde dolaze kupci iz celog sveta. Gledajući ova grla vi vidite koliko je genetika odmakla ““ kaže Pichler.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa