1. februar 2018.1. feb 2018.
KO SVE MOŽE DA OBOLI OD MALIH BOGINjA

SIGURNI SAMO DVA PUTA VAKCINISANI

Broj zaraženih malim boginjama u Srbiji svakog dana sve je veći. Ne obolevaju samo nevakcinisana deca nego i odrasli, a u medijima se često može čuti da su oni „nepoznatog vakcinalnog statusa“. Ovo znači da obolela osoba ne zna da li je primila vakcinu, kao i da ne postoje dokazi da jeste. Tako se nameće pitanje ko je sve u opasnosti da se zarazi morbilama.
MMR vakcina daje se od 1994. godine i to u dve doze, tako da su svi koji su vakcinisani na taj način bezbedni. Prema rečima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje, dr Nebojše Sofranića, kada je ova vakcina uvedena, druga doza se davala u 12. godini života, pa bi njom trebalo da budu obuhvaćeni i svi rođeni 1982. godine i mlađi. Takođe, oni koji su boginje preležali stekli su doživotni imunitet.
-Vakcinacija od morbila počela je 1971. godine. Od 1950. do 1960. godine bile su velike epidemije. Sledeće decenije te epidemije su bile manje, ali ih je takođe bilo. Prema tome, većina rođena do tada bi trebalo da ima imunitet, jer su verovatno imali morbile. Mlađi od 1970. godišta imaju delimični imunitet jer su vakcinisani jednom dozom vakcine, objašnjava dr Sofranić.
Prema njegovim rečima MMR vakcina stvara imunitet 95 do 98 odsto, za razliku od vakcine protiv gripa koja pruža 60 do 70 odsto zaštite. Ističe da je zbog toga najbolje da deca prvu dozu prime od 12. do 15. meseca, jer je tada imuni odgovor organizma najbolji. Sada se revakcina daje u detetovoj sedmoj godini.
-Dok jedna osoba zaražena gripom zarazi još dve, jedan zaražen morbilama zarazi 15 drugih. Bolest se prenosi pet dana pre i pet dana posle pojave ospi. Trenutno najstariji oboleli u Srbiji ima 60 godina, a najmlađa beba samo 15 dana, kaže Sofranić.
Posebno je značajno istaći da su, prilikom redovnih kontrola u Ustanovi za decu i mlade obolele od autizma u Bogosavcu, lekari Zavoda za javno zdravlje ustanovili da nijedan od štićenika doma nije vakcinisan MMR vakcinom, koju dovode u vezu sa pojavom ove bolesti.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa