1. februar 2018.1. feb 2018.
ZELENA POLjOPRIVREDA
KOMPOSTIRANjE I ORGANSKA POLjOPRIVREDNA PROIZVODNjA

ZELENA POLjOPRIVREDA

Narušena ravnoteža u poljoprivrednom ekosistemu može biti vraćena procesom kompostiranja i organskom poljoprivredom. Inovativna metoda kompostinja prvi put u Srbiji realizovana kao pilot projekat u JKP “Stari grad”. Grad najavljuje subvencije za organske proizvođače. Zeleni Šapca organizuju tribine 10. februara u Štitaru i 11. februara u Prnjavoru
Srbija raspolaže resursom koji bi cela Evropa želela da ima, a to je plodno i, relativno, nezagađeno zemljište. Međutim, osiromašenje u sadržaju humusa, sve veće korišćenje veštačkih đubriva i hemijskih sredstava, nelegalno gajenje genetički modifikovanih useva i smanjenje stočnog fonda sa posledičnim, gotovo potpunim izostankom korišćenja stajskog đubriva, dovode do zagađenja zemljišta i poremećaja njegove biološke i biohemijske strukture. Posledica svega nabrojanog je hrana lošijeg kvaliteta, što se negativno odražava na zdravlje stanovništva.
- Naš zadatak je da ponudimo mere koje mogu da povrate narušenu ravnotežu u poljoprivrednom ekosistemu, a to su kompostiranje i organska poljoprivredna proizvodnja. Značaj kompostiranja je toliki da ćemo tražiti od Gradske uprave da se JKP “Stari grad” Šabac doregistruje za proizvodnju i promet komposta i da se u ovaj projekat ozbiljno krene. Ponosni smo na usvajanje Deklaracije o organskoj proizvodnji koja je postavila temelje za početak rada Organske pijace u Šapcu i izdvajanje budžetskih sredstava za sertifikaciju organske proizvodnje i nabavku semenskog i sadnog materijala. Očekujem da će sve više poljoprivrednih proizvođača i onih koji to nisu, uz ove podsticajne mere, skupiti hrabrosti da uđu u vode organske proizvodnje. Sve informacije o ovim temama prenećemo našim sugrađanima na tribinama koje ćemo organizovati 10. februara u Štitaru i 11. februara u Prnjavoru, kaže dr Dejan Pavlović.
Proces kompostiranja je kao pilot projekat sproveden u prostoru Zelenila u okviru JKP “Stari grad”. Tom prilikom je od 3.000 tona zelenog otpada, uz upotrebu EM natura preparata, uz ubrzanje procesa sa šest na tri meseca, dobijeno 2 miliona litara komposta, koji je visokog kvaliteta i može da se koristi u različite svrhe. Projekat je sprovela master analitičar zaštite životne sredine Danijela Gavrić i na osnovu njega odbranila master rad na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura. Ova inovativna metoda kompostiranja prvi put je realizovana u Srbiji, a njen rad ušao je u zvaničnu literaturu na Katedri za upravljanje otpadom.
- Trećina ukupnog komunalnog prikupljenog otpada je zeleni otpad, koji ne mora da se odlaže na regionalnu deponiju Srem-Mačva, već može da se, kompostiranjem, preradi u veoma kvalitetno organsko đubrivo. Grad bi na taj način godišnje uštedeo oko 300.000 evra koje plaća za skladištenje otpada na regionalnoj deponiji, a istovremeno bi dobijao visoko kvalitetno đubrivo koje bi se koristilo u poslovanju JKP “Stari grad” Šabac. Preduzeće može na ovaj način da zadovolji kompletne godišnje potrebe za kompostnim supstratom, a podatak da JKP “Stari grad” godišnje može da prikupi oko 30.000 tona zelenog otpada jasno govori da bi se pojavili i značajni viškovi koji bi doneli i odličnu zaradu, zaključuje Danijela.
Prednosti organske proizvodnje su poznate. Organski proizvodi imaju povećan sadržaj hranljivih materija, ne sadrže pesticide, teške metale, niti bilo koje druge štetne susptance. Poljoprivredni proizvođači mogu (i sa malih parcela) da ostvare značajne prihode. Organska proizvodnja može da sačuva domaće autohtone sorte voća, povrća, žitarica i začinskog i lekovitog bilja i predstavlja barijeru ulasku GMO na teritoriju naše zemlje. Organska hrana proizvodi se na ekološki čistom i zdravom zemljištu, u čistom okruženju i bez upotrebe hemijskih sredstava.
– Uzgajam organsku aroniju na 70 ari. Nikada nisam koristio hemijske preparate, ni veštačka đubriva. Pošto je u Šapcu otvorena Organska pijaca za sertifikovane proizvođače na kojoj se ne plaća godišnji zakup ni dnevna pijačarina, rešio sam da uđem u proces sertifikacije. Kontaktirao sam sertifikacionu kuću iz Subotice (Organic Control System), i posetio organske proizvođače u njihovom kraju da bih prikupio iskustva. Sertifikat ove kuće važi i u Evropskoj uniji, Švajcarskoj i SAD i, pošto imam kvalitetan proizvod, smatram da bih mogao da zadovoljim ta tržišta. U budžetu Grada Šapca za ovu godinu su predviđena sredstva iz kojih će troškovi sertfikacije biti pokriveni, a pošto je najavljeno da će biti subvencionisana i nabavka semenskog i sadnog materijala, planiram da iduće godine svoj zasad proširim, ističe organski poljoprivredni proizvođač Željko Dimitrić.
“Procesom kompostiranja mogle bi biti obuhvaćene i velike količine poljoprivrednih ostataka koji se javljaju u voćarstvu i ratarstvu, a koje u sadašnjim uslovima bivaju spaljene ili trunu na njivama. Ovi ostaci bi, kao kompost, mogli biti vraćeni na obradive površine, čime bi se značajno povećao procenat humusa koji je u opadanju i koji se smanjio sa nekadašnjih 5-6% na 1-2%. Takođe, to bi smanjilo potrebu za korišćenjem veštačkih đubriva, a dovelo bi i do poboljšanja mikrobiološkog sastava zemljišta i njegove biohemijske čistoće. Glavni rezultat bili bi zdraviji proizvodi sa poljoprivrednih površina, zdravija hrana, a samim tim, i zdravije stanovništvo.”
(Mr Danijela Gavrić)
“Godišnje se u Evropi baci 88 miliona tona hrane, što je oko 143 milijarde evra. Prema tome, nije problem nahraniti gladne, nego bogate korporacije gladne profita”.
(Dr Dejan Pavlović)
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa