1. februar 2018.1. feb 2018.
“GDE JE PROBLEM”
USPEH ŠAPČANA NA TAKMIČENjU U IZRADI APLIKACIJA

“GDE JE PROBLEM”

Na takmičenju srednjoškolaca u izradi aplikacija za mobilne telefone pod pokroviteljstvom MTS-a, u konkurenciji od 22 tima, ekipa Šabačke gimnazije plasirala se među 5 najboljih.
Uz pomoć njihovog programa, brzo se može prijaviti svaki komunalni problem. David Milinković, Ivan Bošković i Petar Kovačević su đaci druge godine Šabačke gimnazije. Pohađaju smer za obdarene učenike pri računarskoj Gimnaziji.
Njihov cilj je da neispravna sijalica, polomljena kanta, nepropisno parkirani automobil i svi ostali komunalni problemi mogu da budu prijavljeni nadležnim za samo nekoliko sekundi.
- Kada primetimo neki problem u gradu na primer sijalica da ne radi ili da je kanta prosuta, potrebno je samo aplikacijom fotografisati i uneti potrebne podatke kao na primer lokaciju ili opis problema. Nadležni će moći svaku prijavu da vide na veb portalu i moći će da reaguju – kaže Ivan.
Aplikaciju ,,Gde je problem?“ šabački srednjoškolci usavršavali su 3 meseca.
- Tražili smo najbolje rešenje šta bismo mogli da uradimo za konkurs, i uz pomoć našeg profesora Gorana Stanojevića, došli smo do zaključka da je najbolje uraditi sistem prijavljivanja problema, ali ne lokalizovano, već opširnije, na celom području države Srbije. Bez obzira što idemo u školu, pokušavali smo da što više vremena odvojimo za rad, sastajali smo se i išli smo jedni kod drugih, i tražili određene ideje i rešenja kako bi najbolje uradili – priča Petar.
Svakom ko prijavi problem, trebalo bi da stigne obaveštenje kada on bude rešen.
- Na sastanku koji smo imali sa Gradskom upravom u Šapcu, saznali smo da su oni zainteresovani za korišćenje našeg sistema za prijavu i evidenciju problema što će značajno olakšati prijavljivanje i evidenciju problema koji se nalaze u Šapcu a mi se nadamo da će drugi gradovi i opštine takođe izraziti interesovanje za korišćenje našeg sistema – dodaje David.
Autori 5 najboljih aplikacija dobili su mobilne telefone i plasirali se na Regionalno takmičenje sa talentovanim vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa