3. mart 2011.3. mar 2011.
ŠABAČKE PRIČE - NIKOLA DEVURA

PODNEBLjE KAO INSPIRACIJA

O Šapcu i Šapčanima, njegovim ulicama i institucijama, prošlosti i sadašnjosti, kafanama i boemima, korzou i igrankama, Dudari i Savi, fudbalu i rukometu... pričaju ljudi koji su deo svoje duše ugradili u mozaik kaldrme ove varoši (5)
Deklariše se kao bosanski Srbin, Krajišnik sa Zmijanja a opredeljuje kao šabački spisatelj. Nikola Devura, objavio je oko hiljadu novinskih članaka i komentara, intervjua i reportaža. Uz to i nekoliko stotina ogleda, prikaza i eseja u brojnim listovima i stručnim časopisima. Napisao je roman „Had“, autor je kljiga „Zmaj od Noćaja“ i „Saga o Lipolistu“, studije „Vuk Karadžić“, drame „Smrt filozofa“ a u rukopisu mu je roman „Car Dušan“. Iz mnoštva dela koja su izašla iz radionice ovog vrsnog stvaraoca, po nekima je „Ruža Todorova“, kratka priča o ljubavi tvorca srpske pismenosti, ono čime bi se ponosili mnogi autori, ponosi se i on, ali u skromnosti kojom ga je život obdario, svom delu ne pridaje onaj značaj kakvo ono i zaslužuje. Uopšte, o sebi nerado govori, na kraju svake njegove knjige, uz nekoliko oskudnih i osnovnih podataka, dodaje i rečenicu „Biografija izvan ovog, nije značajna“.
A ustvari, za one koji ga malo bolje poznaju i delovi iz te biografije dragoceni su ne samo za jednog čoveka već i za podneblje u kome živi i deluje. Nikola Devura jedan je od boljih poznavalaca istorije, kulture ili književnosti ovog kraja, upoznao je čitavo Podrinje, Mačvu i Pocerinu, Tamnavu i Podgorinu, Šabac... i u mnogo čemu u, narodnom predanju ili istorijskom zapisu, našao je inspiraciju za ono čime se bavi. Ipak, na poziv da o Šapcu i ovom kraju govori za „Glas Podrinja“, odgovorio je „Nisam ja Šapčanin, ja sam došlja“. Međutim, Devura sigurno jeste Šapčanin, a taj pogrdni naziv „došlja“, ni jedan Šapčanin nije uputio za njega smatrajući ga čovekom koji je mnoga dobra dela uradio za ovu sredinu i veći deo svog života ugradio u nju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa