1. februar 2018.1. feb 2018.
Proslava dana  Svetog Save
ŠKOLSKA SLAVA

Proslava dana Svetog Save

Svečano uz priredbe i lomljenje slavskog kolača škole u Šapcu obeležile su dan Svetog Save, školsku slavu.
U duhu darivanja i humanosti, učenici Medicinske škole “Dr Andra Jovanović” i Škole primenjenih umetnosti, proslavili su praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju i arhiepiskopu. Tradicionalno i ove godine zahvaljujući dobrim komšijama, šabačkim pekarama i piljarnicama, volonteri i članovi učeničkih parlamenata poslužili su sugrađane hranom i toplim čajem. Uz osmeh i dobro raspoloženje ugostili su Šapčane na dan školske slave.
- Kao i svake godine, po tradiciji okupili smo se ovde da ugostimo naše građane Šapca. Svako ko prođe ovuda, može da se posluži čajem ili pecivima. Potrudili smo se da zajedno to uradimo – rekao je Stefan Vasić učenik Medicinske škole.
U galeriji Škole primenjenih umetnosti uz prigodan program, otvorena je svetosavska izložba radova učenika pod nazivom “Svetkovina”. Uz podršku profesora Milene Kijurine, Milete Đurića i Radivoja Marinkovića, učenici su organizovali izložbu posvećenu Svetom Savi. U okviru postavke “Svetkovina” predstavljeno je preko 40 radova različitih tehnika primenjene umetnosti kao što su ikone, pozlata, crkveni vez i juvelirski radovi.
U našoj školi se neguje duh svetosavlja i naši đaci jesu duhovna deca Svetog Save, a to pokazuje i ova izložba– navela je Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti.
Šapčani izložbu mogu pogledati u holu Škole primenjenih umetnosti do kraja februara.
Proslavi dana Svetog Save prethodila je Svetosavska akademija u organizaciji Crkvene opštine Šabac i Osnovne škole “Janko Veselinović” održana proteklog četvrtka u sali Šabačkog pozorišta.
Naša obaveza i zadovoljstvo jeste da čuvamo lik Svetog Save i da podsećamo sve ostale na ovog velikog čoveka srpske istorije. Ovo je način da svi zajedno učestvujemo obeležavanju i čuvanju ovog velikog praznika za sve nas prosvetne radnike i učenike – istakla je direktorka Osnovne škole “Janko Veselinović” Ljiljana Stojanović.
Svečanosti su prisustvovali predstavnici Eparhije šabačke, prosvetni radnici, učenici i brojni građani.
- Svetosavska akademija je prilika da još bolje i još više upoznamo Svetog Savu, najlepše srpsko dete i najlepšu priču u istoriji srpskog naroda. Sveti Sava je stub, istina i putokaz koji treba da sledimo i što više da mu se vraćamo. On je ličnost za koju možemo reći da je i savremena i svevremena i večna u srpskom narodu – naveo je starešina šabačke crkve Slaviša Marković.
Tokom jednočasovnog programa prisutni su mogli da uživaju u bogatom muzičkom i literarnom sadržaju posvećenom životu i delu Svetog Save. Narodni ansambl “Tandrčak”, Kulturno-umetničko društvo “Abrašević” i učenici OŠ “Janko Veselinović” pod vođstvom profesora muzičkog Milana Pantića u novom ruhu izveli su poznate svetosavske besede koje je publika nagradila aplauzima.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa