Info

1. februar 2018.1. feb 2018.
SELO NEKAD I SAD

RASTKO

Žitije Rastka Nemanjića i u stara vremena se negovalo sa kolena na koleno. Usmeno predanje po selima donosilo je i viteške ali i verski enormne daljine i podvizavanja. Tek bilo kako bilo ostalo je sijaset priča do dana današnjeg. Sada pak, Sveti Sava kao školska slava i Rastko kao izdanak nedodirljivog na putu od krune do oreola sveveremenog sve više sjaja donosi. I u školama i u hramovima govori se o veličini i dela i lika već koliko zaštitnik dolazećih generacija nadahnuje. U prigodnim predstavama odabrani i po duhu i po talentu uživaju i spoznaju o putešestviju malenog Rastka da zavrede aplauze onih koji uživaju u nemerljivom delu Svetog Save.
U davna vremena iz sadašnjeg ugla išlo se u crkvu a odvažna i nadarena deca deklamovala žitije i prigodne priče tom vremenu. U masi sveta koja je pohodila hramove Gospodnje rasipao se topao dečji glas pa se i sada priča o umeću deklamovanja davno upokojenih.
Za vremena komunizma kada su samo hrabri išli u hramove negovanje priče o Svetom Savi bilo je pravi podvig. Da bi se uporedilo donosimo priču iz Pocerine gde su sledbenici vremena prosipali panaiju svakome ko je u crkvu pošao pa su mudriji i sveću i sve što sledi krili i palili u ormaru.
Neko bi rekao, muke Rastkove.
Zime behu jake pa je jutrom domaćin prtio sneg da se stigne u crkvu u susednom selu. I po nekoliko kilometara ali maleni rumeni obraščići pod suknom blistali jer eto dugo čekanog deklamovanja. I tako iz generacije u generaciju bez obzira na i vreme i ljude besedilo se i istrajavalo na putu koji je Rastko tako jasno video da sve dileme reši lako. A ulog bi po siromašnima duhom bio nemerljiv.
Bilo i dobrim se stazama vratilo, govorili mudri.
Sada slika nešto siromašnija ali Rastkov put i delo Svetog Save u jednom liku privlače neuporedivo najviše poštovalaca. I sada se svečarije prepoznaje na licima iako se ne prelaze brvna na potocima već u autu ko lađa stiže skoro do ulaznih vrata. Dečja beseda i toplota lika malenog Rastka razneži i najtvrđa srca i tako traje i daje rodu svome svetac i svili odnegovan odrekavši se svega zarad čistote i trajanja. Svega što jedino deca kroz vremena imaju i umeju dati.
Biće tako na mnogaja ljeta tvrdili su i tvrde stariji koje brojne staze iskušenja koje su prošli svetuju i vraćaju prebogatoj priči Rastka do svetačkog oreola. I leta Gospodnjeg koje nam možda i donese pravu zimu primerenu čistoti koju je Sveti Sava ostavio deci da neguju i svetkuju i svoje potomke. Poput iskričavih pahulja koje su u vremena stara svetlucale stazama na Savindan.

Sreten Kosanić

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa