8. februar 2018.8. feb 2018.
UPOZNAVANjE SA NOVIM ZAKONIMA
SAVETOVANjE ZA RAČUNOVOĐE

UPOZNAVANjE SA NOVIM ZAKONIMA

Savetovanje je bilo namenjeno šabačkim privrednicima i preduzetnicima, a organizovano je drugi put. “Ovaj seminar nam je mnogo značio jer je izvučeno i sažeto objašnjeno ono najvažnije”, kaže Milanka Vujković, računovođa iz Šapca. Zoran Petrović, profesor na Univerzitetu Singidunum i konsultant u Informativno poslovnom centru objašnjava da već neko vreme u svetu i Evropi, a sada i u Srbiji, postoji tendencija da se radi na podizanju kvaliteta finansijskih izveštaja. Violeta Šestić, načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj podseća da su vrata ovog Odeljenja otvorena svim pravnim licima i preduzetnicima, ukoliko imaju neki problem, kao i ideju
Centar za stručno usavršavanje bio je u ponedeljak domaćin besplatnog Savetovanja iz oblasti knjigovodstva i zakonskih novina koje je organizovao grad Šabac u saradnji sa Informativno poslovnim centrom i Univerzitetom Singidunum iz Beograda. Savetovanje je bilo namenjeno šabačkim privrednicima i preduzetnicima, a organizovano je drugi put.
Milanka Vujković, računovođa iz Šapca prisustvovala je i prethodnom i ovom sada Savetovanju. Ističe da je dosta toga novog naučila i da bi bilo dobro kada bi ovakva stručna okupljanja bila češće organizovana.
-Mnogo je promena u računovodstvenoj zakonskoj regulativi. Teško je sve to ispratiti. Ovaj seminar nam je mnogo značio jer je izvučeno i sažeto objašnjeno ono najvažnije. Svako od nas je mogao da se fokusira baš na ono što ga konkretno interesuje. Izneto nam je dosta praktičnih primera što nam je značajno za svakodnevni rad. Dobili smo i priručnike o izradi završnog računa i poreskog bilansa što će nam mnogo pomoći pri izradi tih dokumenata, kaže Milanka Vujković.
Zoran Petrović, profesor na Univerzitetu Singidunum i konsultant u Informativno poslovnom centru objašnjava da već neko vreme u svetu i Evropi, a sada i u Srbiji, postoji tendencija da se radi na podizanju kvaliteta finansijskih izveštaja. Navodi da je Ministarstvo finansija u saradnji sa švajcarskom vladom raspisalo oglas za prikupljanje ponuda za posao, koji će se, između ostalog, sastojati u podizanju kvaliteta i podizanju svesti o potrebi kvaliteta finansijskih izveštaja.
-Ovde smo sa računovođama razmenili informacije uvezane za sastavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2017. godinu, sastavljanje poreskog bilansa i poreske prijave. Takođe smo računovođe upoznali sa očekivanim budućim promenama Zakona o računovodstvu i Zakona o reviziji i pratećih podzakonskih akata. Ministarstvo finansija nas je izabralo kao konsultanta za predlog za izradu nacrta ovih Zakona o računovodstvu i Zakona o reviziji kako bismo se usaglasili sa regulativama EU i kako bismo unapredili taj deo naše zakonske regulative, navodi Petrović uz izraze zahvalnosti gradu Šapcu i CSU koji su im omogućili da sa računovođama razmene iskustva i da im pruže nove informacije koje će im pomoći da sastave kvalitetnije finansijske izveštaje.
Za grad Šabac ovo je još jedan način da se poboljša privredni ambijent. Violeta Šestić, načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, zahvalila se Univerzitetu Singidunum i Informativno poslovnom centru što su omogućili da se ovakav skup organizuje u Šapcu.
-Razmišljali smo o načinima na koje možemo da pomognemo knjigovođama. Sa jedne strane, to je organizacija ovakvih skupova na kojima oni mogu da se međusobno povezuju, razmenjuju iskustva, ali i da čuju novine iz računovodstvene regulative. Sa druge strane, mi ćemo kao grad nastaviti da radimo na unapređenju privrednog ambijenta kako bi preduzetnici otvarali još više radnji i kako bi se registrovalo još više pravnih lica, a računovođe imale više posla, navodi Šestićeva i podseća da su vrata Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj otvorena svim pravnim licima i preduzetnicima, ukoliko imaju neki problem, kao i ideju. Šestićeva ističe da će im biti zadovoljstvo da čuju sve sugestije, a sve sa ciljem da oni zarađuju više, a da privredna aktivnost u gradu bude još bolja.
M. M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa