8. februar 2018.8. feb 2018.
AKCIJA DOMA ZDRAVLjA POVODOM SVETSKOG DANA BORBE PROTIV RAKA

PREDAVANjE ZA RADNICE “VODOVODA”

Povodom 4. februara, Svetskog dana borbe protiv raka, Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” u sredu je organizovao predavanje u JKP “Vodovod Šabac”. Cilj predavanja bilo je poboljšanje odziva ciljne grupe žena na organizovani skrining na karcinom dojke.
Specijalista ginekologije dr Željko Timotić govorio je na temu “Prevencija karcinoma i zdravi stilovi života”. Istakao je da je rak grlića materice najvažnije otkriti na vreme, a za to su neophodni redovni ginekološki pregledi.
-Karcinom grlića materice je izlečiv, naročito ako se otkrije u ranom stadijumu. Problem kod ove bolesti je upravo to što nema nikavih simptoma, a kada se simptomi pojave već je kasno. Zbog toga je bitno da žene dolaze redovno na ginekološke preglede i rade “papa” test. To bi trebalo da bude jednom godišnje, a ako se više puta ponovi dobar nalaz može i ređe, rekao je dr Željko Timotić.
Glavna medicinska sestra Službe za zdravstvenu zaštitu žena Jelena Krstić navela je da Dom zdravlja ima svoj zdravstveno vaspitni tim koji poziva žene na skrining.
-Skrining podrazumeva stanje koje treba da se otkrije pre nekog simptoma ili znaka bolesti. Što se ciljnih grupa tiče, sve devojke koje su imale seksualne odnose, posle 20. godine treba da urade “papa” test, kao i žene koje su u rizičnim kategorijama. Tu spadaju žene koje često menjaju seksualne partnere, ne koriste prezervative i žene koje su izložene nekim uticajima sredine, rekla je Jelena Krstić.
Ovom prilikom viša medicinska sestra Jelena Krstić i viša medicinska sestra Ivana Ilić davale su savete za skrining i zakazivale termine za organizovani skrining na karcinom dojke.
Predavanje u “Vodovodu” jedna je u nizu akcija koje Dom zdravlja sprovodi u cilju podizanja svesti o značaju redovnih pregleda za sprečavanje i izlečenje karcinoma. Predavanja će nastaviti da se organizuju ne samo u radnim organizacijama nego i u školama.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa