8. februar 2018.8. feb 2018.
“Kopije” i u poljoprivredi

OBRATITE PAŽNjU NA KVALITET SEMENA

Uskoro će početi setva prolećnih useva, kukuruza, soje, suncokreta, pa stoga treba na vreme - osim pripreme parcela - obezbediti i kvalitetno seme. Pravilnikom o kontroli proizvodnje semena jasno je definisana dokumentacija koja treba da sadrži poreklo upotrebljenog semena, vrstu, sortu i kategoriju kao i stručne preglede u toku vegetacije. Na osnovu njih se sačinjavaju zapisnici koji sadrže podatke o svojstvu zasnovane kulture za proizvodnju semena i daje se ocena useva. Ovakvim postupkom se posle skidanja useva omogućava i seme namenjeno setvi.
-Nakon ovog postupka, dorađivački centri imaju značajnu ulogu u obezbeđivanju kvalitetnog i pripremljenog semena koje treba ponuditi poljoprivredniku. Da bi poljoprivrednici bili sigurni u ono što kupe, na svakom proizvodu se stavlja odgovarajuća deklaracija. Kontrolom semenskog useva, utvrđen kvalitet, odnosno kratak opis proizvoda, u ovom slučaju semenskog materijala sadrži sledeće parametre: naziv organizacije koja je vršila ispitivanje, broj i datum izveštaja o kvalitetu semena, sortna čistoća, mehaničke primese, zdravstveno stanje, datum do koga važi deklaracija, datum izrade deklaracije i odgovorno lice, upozorava poljoprivredni stručnjak Gordana Rehak.
Na osnovu tih parametara seme se deklariše a svaka deklaracija mora imati osnovne podatke o semenu. Prvenstveno obratite pažnju na naziv biljne vrste, sorte, kategorije, godine proizvodnje, zatim ko je proizvođač semena, dorađivač semena, broj i datum aprobacije semenskog useva, broj partije semena i količina, neto-masa jednog pakovanja u kg i broj pakovanja u partiji semena. Poljoprivredni proizvođači prilikom kupovine semena za setvu, treba da obrate pažnju na sve karakteristike sa deklaracije, čime će omogućiti setvu kvalitetnog semena. Setvom u optimalnom roku i primenom pravilne i pravovremene agrotehnike, postići će kvalitetnu i rodnu žetvu.
Neke semenske kuće već su upozorile poljoprivredne proizvodjače da su se pojavili plagijati njihovih proizvoda zato obratite pažnju na etiketu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa