Info

8. februar 2018.8. feb 2018.
VEŠTINA SKLADA UMA I TELA
SVETSKI JUNIORSKI KUP ZA MAČEVAOCE U HALI “ZORKA”

VEŠTINA SKLADA UMA I TELA

U dva dana vitešku borbu na parketu šabačke dvorane vodilo je 227 mačevalaca. Zadovoljstvo je determinisano ambicijama pre početka, no slavlje zbog titula mogli su da prirede u Mađarskoj i Italiji. Šabac postaje i grad mačevanja, šireći niz manifestacija koje je organizovao. Kup uvertira za Evropsko seniorsko u Novom Sadu
Navijanje, saveti trenera i zvuci iskrene, slovima neopisive radosti i tuge, već decenijama krase dvoranu “Zorka” prilikom različitih sportskih takmičenja. Ipak, prethodne subote i nedelje, kroz tu (dis)harmoniju zvukova, uramljujući retku tišinu i jasno nadjačavajući druge frekvencije, probijao se zvuk udara metal o metal vremenski ograničen sirenom koja dodeljuje poen. Prvi put Šapčani su imali priliku da uživo gledaju mačevanje, najmlađi sport ovdašnje sportske porodice, ali i veštinu o kojoj smo slušali u bajkama najranijeg detinjstva. U viteškim borbama mač je simbolisao hrabrost, odvažnost, veštinu, prevazilazio je značenje običnog oružja, a sada su u Šapcu bili oni koje je mač inspirisao na akciju, koji su želeli da se lično oprobaju i tako odlučili da baš mačevanje bude njihov sportski izbor.
Već nekoliko dana pre subote 3. februara u gradu su se mogle čuti strane reči i videti momci u trenerkama sa različitim nacionalnim obeležjima. Behu to učesnici Svetskog kupa za juniore (disciplina mač). Svetska mačevalačka federacija poverila je našem Savezu organizaciju jednog od osam Svetskih kupova, a on domaćinstvom nagradio Mačevalački klub “Cerski junaci 1914” iz Šapca za sve uspehe ostvarene u prethodne dve godine.
- Šabački klub nije samo rezultatski uspešan, već je i organizaciono, za kratko vreme, dostigao visok nivo i predstavlja primer kako bi mi u Savezu želeli da rade klubovi u Srbiji. Od starta je i Grad Šabac pružio svu podršku i za nas nije ni bilo dileme da li Šabac zaslužuje poverenje. Hvala klubu, Sportskom savezu i Gradu što su omogućili jedno veliko takmičnje u Srbiji i siguran sam da će naš sport biti sve popularniji iz godine u godinu – istakao je generalni sekretar Mačevalačkog saveza Srbije Vukašin Stošić.
U dva dana, pojedinačno i ekipno, nastupilo je 227 boraca iz 34 zemlje i sa svih kontinenata planete. Borili su se aktuelni evropski i svetski šampion, deset najboljih na rang-listi Svetske mačevalačke federacije, te je Kup bila prilika da se spoznaju sve draži sporta ne toliko popularnog u Srbiji.
- Trudimo se da podignemo popularnost, da podstaknemo druge gradove koji mogu formirati klubove, da animiramo najmlađe, a mislim da su ovakva takmičenja najefikasniji način u ostvarenju želja. Ko je ovde zavoleo mačevanje, imao je priliku da upozna buduće zvezde ovog sporta i osvajače najvećih odličja. Mi kao Srbija smo nastupili sa sedam boraca, iako nemamo značajnijih uspeha, moramo biti zadovoljni jer su to sve mlađi juniori koji su debitovali u ovoj starosnoj kategoriji na jakom takmičenju – rekao je predsednik Mačevalačkog saveza Srbije Darko Rus.
Šabački klub još nema borce stasale za ovaj nivo takmičenja, ali je Svetski kup bio izvanredna prilika da se uči od najboljih, da budući reprezentativci upijaju poteze vrhunskih juniora i primene ih već na prvom narednom treningu.
- Iako postojimo od 2014. godine, takmičimo se od 2016. i već sada imamo ekipnu pionirsku titulu u floretu, vodećeg borca te kategorije Luku Rankovića, potom Luku Maksimović i druge brojne talentovane borce. Želimo da odbranimo titule i ove godine, a uvren sam da će nam ovo takmičenje u našem gradu pomoći u tome – smatra Vladan Radović iz MK “Cerski junaci”.
Čast da svečano otvori Svetski kup pripala je predsedniku Skupštine grada Šaca Nemanji Pajiću.
- Koliko Šapčani vole sport i koliko je naš grad poznat u sportskim okvirima dobro je poznato, a izuzetno mi je drago što se širi i naša sportska porodica i što imamo priliku da budemo domaćini takmičenja u različitim sportovima. Do pre nekoliko godina nismo imali ni klub, a evo sada smo organizatori velikog, međunarodnog mačevalačkog takmičenja sa gostima iz celog sveta. Mislim da smo još jednom bili divni i gostoljubivi domaćini kao i ranije. Ne želimo da Svetski kup bude samo jednom organizovan ovde, već da budemo tradicionalni domaćini i narednih godina – rekao je Pajić obraćajući se prisutnima.
Borbama je prisustvovao i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, kao i delegacija Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji predvođena Njegovom ekselencijom Arne Sanes Bjorstadom.
Kup u Šapcu je i uvertira za još jedno veliko mačevalačko takmičenje u Srbiji.
- Na proleće će Novi Sad biti domaćin Evropskog seniorskog šampionata, u godini kada Savez slavi 90 godina rada. Očekujemo visoke zvanice i nadam se da ćemo imati priliku da ugostimo i Šapčane – rekao je Rus.
MAĐAR I ITALIJANI
Svetski juniorski kup obuhvatio je nadmetanja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Iznenađenje u pojedinačnim borbama priredio je Mađar Čaba Farkaš. Ubedljivo se probio do polufinala gde mu nisu davane velike šanse u duelu sa šampionom sveta i vodećim na rang-listi Jakubom Jurkom (Češka). Ipak, nadvisio je šampiona, a potom u finalu, uprkos lošem početku, pobedio Francuza Luiđi Mideltona. Uz Jurku bronzu je zaslužio i Tamaš Koh (Mađarska).
U ekipnoj konkurenciji zlatu su se radovali Italijani. Poljska je “pala” u velikom finalu, a na najniže mesto postolja “morali” su Sjedinjene Američke države i Estonija.

foto: J. Radojević
D. Blagojević

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa