15. februar 2018.15. feb 2018.
Demokratska stranka čestita Dan državnosti
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Demokratska stranka čestita Dan državnosti

Dan državnosti predstavlja jedan od simbola svake države i jedno od osnovnih obeležja njenog postojanja. Kao Dan državnosti Republike Srbije, od 2002. godine, obeležavamo 15. i 16. februar, uspomenu na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine na Skupštini koja je započeta na hrišćanski praznik Sretenje Gospodnje, izglasan prvi ustav moderne srpske države - Sretenjski ustav.
Bili su ovo događaji koji su podstakli put nacionalne emancipacije, razbijanja feudalnih institucija i autokratske vladavine, demokratizaciji ondašnjeg srpskog društva. Ideje koje su ih pratile, bile su uveliko ispred svog vremena, a sveukupno označavale su iskonsku težnju srpskog naroda za slobodom. Ova, univerzalna humanistička vrednost, koju su ova dva značajna događaja tako jako izražavala, utkala je svim budućim generacijima put kojim treba ići. Dva veka kasnije, Dan državnosti Republike Srbije, predstavlja uvek aktuelno podsećanje na nebrojane žrtve koje su zarad slobode i ostvarivanja ovog ideala vrlo često stradale ili bile zaboravljene.
Danas, kada se ponovo susrećemo sa različitim izazovima, pred našom generacijom ponovo stoji ista borba i zadatak – svrstati Srbiju u red uređenih, modernih i razvijenih država. To je bio smisao herojske borbe započete 1804. godine, to je bio smisao Slobodarskog ustava iz 1835. godine. To mora biti naš smisao i danas. Kao stranka koja smatra da je sloboda temeljna ljudska vrednost za koju se ne smemo nikada prestati boriti,
Gradski odbor Demokratske stranke Šabac čestita svim građankama i građanima grada Šapca Dan državnosti Republike Srbije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa